Sałatka Fiesta z pieczonym kurczakiem, ananasem i grzybami

Oryginalny, apetyczny, jasny, święto każdego dnia! Sałatka Fiesta z kurczakiem i marynowanymi grzybami jest lekka i soczysta pomimo majonezu. Świeżość nadają mu ogórki i ananasy. Sałatkę można podawać jako zwykłą formę, mieszając wszystkie składniki lub świąteczną, ułożoną warstwami w pierścieniu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 21 % 4 g
106 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Fiesta z kurczakiem i marynowanymi grzybami? Przygotuj składniki. Możesz wziąć całą pierś z kurczaka lub już pokrojoną na filety, to nie ma znaczenia. Moje grzyby są marynowane (pieczarki), ale są odpowiednie i świeże, będą musiały zostać usmażone. Jajka wstępnie ugotować. Ananasy odłożyć na sito, aby uzyskać nadmiar płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek ugotuj kurczaka. Do tej sałatki kurczaka można gotować w wodzie lub na parze, opiekać, ale najbardziej lubię pieczone. Jak upiec kurczaka? Pierś z kurczaka posolić, pieprzyć, dodać ulubione przyprawy (u mnie wszystko jest proste — paprykę i suszoną bazylię) i kilka łyżek oliwy z oliwek. Posmaruj tym wszystkim mięso z kurczaka,a następnie zawiń je w folię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piecz pierś do miękkości (w 180°C przez około 30 minut, w zależności od wielkości piersi), najważniejsze jest, aby jej nie wysuszyć! Gotowość sprawdzam w ten sposób — przebijam pierś w najgrubszym miejscu cienkim nożem lub szpikulcem. Płynący przezroczysty sok-to wszystko, kurczak jest gotowy, możesz wyjąć go z piekarnika. Ochłodź ją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby kurczak szybciej ostygł, kroję go na małe kawałki jeszcze na gorąco (usuwam skórę).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz teraz zrobić cięcie. Pokrój grzyby na talerze, cebulę w kostkę. Wymieszaj cebulę z grzybami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Oddziel żółtka od białek. Pokrój białka w kostkę, pozostaw żółtko, będzie potrzebne do dekoracji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrobiłem sałatkę porcjowaną, więc układałem wszystko warstwami, ale ta sałatka nie będzie gorsza, jeśli wszystkie składniki zostaną posiekane i wymieszane. Tak więc pierwsza warstwa to kurczak, dobrze go ubij i posmaruj majonezem (potrzebujesz bardzo mało majonezu, ze względu na ananasy, ogórki, grzyby, sama sałatka jest już soczysta.)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Druga warstwa to białko jaja i znowu trochę majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trzecia warstwa to ananasy (nie dodajemy majonezu). Jeśli masz pierścienie, najpierw pokrój je na kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czwarta warstwa to ogórek i trochę majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piąta warstwa to grzyby z cebulą. Znowu trochę majonezu. Dobrze dociśnij wszystkie warstwy łyżką, aby wyrównać powierzchnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj żółtko na wierzchu. Delikatnie poluzuj sałatkę z pierścienia i podawaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy