skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Fiesta z kurczakiem i marynowanymi grzybami? Przygotuj składniki. Możesz wziąć całą pierś z kurczaka lub już pokrojoną na filety, to nie ma znaczenia. Moje grzyby są marynowane (pieczarki), ale są odpowiednie i świeże, będą musiały zostać usmażone. Jajka wstępnie ugotować. Ananasy odłożyć na sito, aby uzyskać nadmiar płynu.
Krok 2:
Na początek ugotuj kurczaka. Do tej sałatki kurczaka można gotować w wodzie lub na parze, opiekać, ale najbardziej lubię pieczone. Jak upiec kurczaka? Pierś z kurczaka posolić, pieprzyć, dodać ulubione przyprawy (u mnie wszystko jest proste — paprykę i suszoną bazylię) i kilka łyżek oliwy z oliwek. Posmaruj tym wszystkim mięso z kurczaka,a następnie zawiń je w folię.
Krok 3:
Piecz pierś do miękkości (w 180°C przez około 30 minut, w zależności od wielkości piersi), najważniejsze jest, aby jej nie wysuszyć! Gotowość sprawdzam w ten sposób — przebijam pierś w najgrubszym miejscu cienkim nożem lub szpikulcem. Płynący przezroczysty sok-to wszystko, kurczak jest gotowy, możesz wyjąć go z piekarnika. Ochłodź ją.
Krok 4:
Aby kurczak szybciej ostygł, kroję go na małe kawałki jeszcze na gorąco (usuwam skórę).
Krok 5:
Możesz teraz zrobić cięcie. Pokrój grzyby na talerze, cebulę w kostkę. Wymieszaj cebulę z grzybami.
Krok 6:
Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 7:
Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Oddziel żółtka od białek. Pokrój białka w kostkę, pozostaw żółtko, będzie potrzebne do dekoracji.
Krok 8:
Zrobiłem sałatkę porcjowaną, więc układałem wszystko warstwami, ale ta sałatka nie będzie gorsza, jeśli wszystkie składniki zostaną posiekane i wymieszane. Tak więc pierwsza warstwa to kurczak, dobrze go ubij i posmaruj majonezem (potrzebujesz bardzo mało majonezu, ze względu na ananasy, ogórki, grzyby, sama sałatka jest już soczysta.)
Krok 9:
Druga warstwa to białko jaja i znowu trochę majonezu.
Krok 10:
Trzecia warstwa to ananasy (nie dodajemy majonezu). Jeśli masz pierścienie, najpierw pokrój je na kawałki.
Krok 11:
Czwarta warstwa to ogórek i trochę majonezu.
Krok 12:
Piąta warstwa to grzyby z cebulą. Znowu trochę majonezu. Dobrze dociśnij wszystkie warstwy łyżką, aby wyrównać powierzchnię.
Krok 13:
Zetrzyj żółtko na wierzchu. Delikatnie poluzuj sałatkę z pierścienia i podawaj.
Krok 14:
Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g