skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić zielone pomidory na zimno w słoiku? Przygotowanie tej zimnej przekąski nie wymaga wielu produktów. Przygotuj główne z nich: zielone pomidory, sól, cukier, musztardę i wodę. Używaj chili według uznania. Wziąłem 2 strąki gorzkiej papryki.
Krok 2:
Dobrze umyj pomidory (i paprykę, jeśli używasz). Zrób kilka nakłuć w każdym pomidorze wykałaczką, aby pomidory były solone szybciej i gotowe do użycia.
Krok 3:
Dokładnie umyj pojemnik, w którym posolisz zielone pomidory produktem, a następnie kilkakrotnie dobrze spłucz czystą wodą. Do solenia pomidorów można użyć beczki, plastikowego wiadra, garnka, szklanego balonu i tak dalej.. Mam duży plastikowy słoik, w którym zrobiłem puste miejsce. Ubij pomidory w pojemniku, umieść między nimi pieprz.
Krok 4:
Przygotuj solankę. Na 1 litr wody potrzebujesz 2 łyżek soli z małą zjeżdżalnią, 1 łyżki cukru bez zjeżdżalni i 1 łyżeczki sproszkowanej musztardy. Wyślij sól, cukier i musztardę do wody i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5:
Napełnij pomidory, aby woda całkowicie je zakryła. W razie potrzeby rozcieńczyć więcej solanki.
Krok 6:
Ustaw ciężar na górze, aby pomidory nie wyskakiwały. Pamiętaj, pomidory muszą być cały czas w solance. Jako ładunek używam małego szklanego kubka, zanurzam go w słoiku, aby solanka była w kubku po brzegi (jak na zdjęciu). Dzięki temu pomidory nie wyskakują.
Krok 7:
Pozostaje czekać na odpowiedni czas. Pozostaw pojemnik z pomidorami w temperaturze pokojowej na 5-7 dni (w zależności od temperatury w pomieszczeniu). Po kilku dniach na powierzchni słoika pojawia się biała powłoka - jest to całkiem normalne i sugeruje, że proces fermentacji zielonych pomidorów jest w pełnym rozkwicie. Usuń płytkę nazębną czystą łyżką. Po upływie określonego czasu przykryj słoik pokrywką i pozostaw w chłodniejszym miejscu (na przykład w lodówce).
Krok 8:
Odstaw pikle na kolejne 2x-3x tygodnie. Gotowe! Podawaj pachnące zielone pomidory do stołu!
Krok 9:
Możesz zrobić sałatkę z takich pomidorów. W osobnej filiżance wymieszaj 2 łyżki oleju roślinnego, dodaj mały ząbek czosnku przepuszczony przez prasę, wymieszaj i wlej pomidory pokrojone w plastry.
woda solankowa może być używana z kranu, jeśli używasz jej do picia. Lub weź zwykłą butelkowaną czystą wodę.
pamiętaj, że temperatura w pomieszczeniu, w którym pomidory są fermentowane po raz pierwszy, nie powinna być zbyt wysoka, w przeciwnym razie może powstać Zielona pleśń, co sugeruje, że produkt się zepsuł.
sucha musztarda, jak pokazała praktyka, przyczynia się do mniejszego pojawienia się białej płytki nazębnej i pleśni podczas fermentacji pomidorów.
takie pomidory są przechowywane w chłodnym miejscu przez długi czas.
smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g