nalewka z czarnej porzeczki na wódce
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
posortuj jagody, umyj, osusz.
wymieszaj wodę z cukrem w rondlu, umieść na kuchence i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, musisz wlać do niej jagody i gotować je przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
zdejmij patelnię z ognia, ostudź trochę i dobrze pamiętaj o porzeczkach. Następnie pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Dodaj wódkę do masy jagodowej, wymieszaj, wlej wszystko do szklanego słoika, zamknij pokrywkę.
umieść słoik w ciemnym miejscu do zaparzenia przez trzy tygodnie. Raz na kilka dni nie zapomnij potrząsnąć słoikiem z serca.
po trzech tygodniach przecedź zawartość słoika przez kilka warstw gazy i wlej do butelek, Zamknij korkami. Przechowuj gotową nalewkę w chłodzie.
Zabawne tosty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g