skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć masło na patelni? Będziesz potrzebował prostego zestawu produktów. W przepisie wykorzystano grzyby z mrozu zebrane jesienią.
Krok 2:
Wyjmij więc grzyby z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Alternatywnie, masło można zalać zimną wodą, aby grzyby rozmroziły się szybciej.
Krok 3:
Wyślij masło do rondla, wlej zimną wodę do góry i gotuj na dużym ogniu.
Krok 4:
W momencie wrzenia tworzy się piana, należy ją usunąć dużą łyżką. Zmniejsz ogień do średniego, gotuj grzyby pod półzamkniętą pokrywką przez około 40 minut.
Krok 5:
Włóż gotowe masło do durszlaka i dobrze umyj pod bieżącą wodą.
Krok 6:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie półpierścienie lub pierścienie, jak chcesz.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij masło na patelnię i odparuj pozostały płyn na dużym ogniu, a następnie smaż, aż pojawi się złoty kolor (zajmie to około pięciu do dziesięciu minut). Nie zapomnij okresowo mieszać.
Krok 8:
Grzyby posolić do smaku, dodać do nich posiekaną cebulę i masło. Na dużym ogniu, stale mieszając wszystkie składniki, doprowadzić naczynie do ugotowania(około pięciu minut).
Krok 9:
Umyj i osusz warzywa papierowymi serwetkami, drobno posiekaj, a następnie dodaj do gotowego naczynia. Możesz użyć kopru, młodej cebuli lub pietruszki. Pieprz do smaku i pożądania.
dojrzałe i duże grzyby zaleca się oczyścić z filmu na kapeluszu po zebraniu. Pomaga to wyeliminować gorycz i ciemny kolor po ugotowaniu.
jeśli olej jest młody, filmu nie można wyczyścić.
z zebranych grzybów należy usunąć szczątki leśne, dobrze je umyć i natychmiast ugotować lub wysłać do zamrażarki, gdzie masło można przechowywać do jednego roku.
w dni postu pomiń masło ze składników i ciesz się bogatym i satysfakcjonującym daniem!
w razie potrzeby do każdego talerza można dodać trochę kwaśnej śmietany.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g