Bekmes z morwy

orientalna słodycz jest zdrowa i smaczna. Spróbuj! Bekmes z morwy jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Bekmes można spożywać jako niezależną ucztę i przygotowywać na jej podstawie różne desery. Oczywiście przygotowanie bekmesa wymaga poświęcenia czasu i wysiłku, ale wynik jest tego wart!
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

morwa (lub morwa) - jagoda jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, o działaniu leczniczym. Również sok z tej jagody jest uważany za cenny i szczególnie przydatny dla małych dzieci. Oczywiście produkty uzyskane z morwy mają również niezwykłe właściwości.

Bekmes-reprezentuje skondensowany. skoncentrowany sok z morwy. Służy do przygotowywania różnych przysmaków, a także do produkcji wina. Przygotowuje się go tylko z jednego składnika-morwy, czyli bez cukru i innych konserwantów.

jagody beckmes potrzebują bardzo dojrzałych, przejrzałych. Nawiasem mówiąc, możesz użyć morwy różnych odmian - to nie jest ważne. Jagody sortujemy najdokładniej, usuwając wszystkie zepsute, zgniłe, spleśniałe. Ściskamy ogony morwy. Po umyciu jagód pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie wyciskamy sok z jagód, który wlewamy do emaliowanej patelni.

umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej, mieszając od czasu do czasu. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką. Doprowadź sok do wrzenia, ale nie pozwól mu się zagotować! To ważny punkt. Natychmiast po ugotowaniu zdejmij patelnię z ognia.

teraz sok należy przecedzić przez gazę (podwójna warstwa). Odcedzony sok pozostawiamy na noc (10-12 godzin) w temperaturze pokojowej pod pokrywką, a następnie ponownie filtrujemy przez warstwę gazy złożonej dwukrotnie. Zwracamy sok do mocniejszego rondla i ponownie podpalamy. Ogień wciąż słaby.

gotuj bekmes, aż zmniejszy się o połowę. Konsystencja gotowego bekmesa powinna przypominać majowy miód-już gęsty, ale wciąż płynny. Przenosimy bekmes do małych sterylnych słoików, zamykamy sterylnymi pokrywkami i przechowujemy w lodówce lub zimnej piwnicy.

możesz go używać i używać do celów kulinarnych już na tym etapie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Morwa - 52   kcal/100g

Podobne przepisy