Sałatka kalmary pomidory

lekka sałatka ze świeżymi pomidorami i gotowaną kałamarnicą. Prosta sałatka, z minimum składników. Będzie wspaniałą ozdobą stołu zarówno zewnętrznie, ze względu na jasne pomidory, jak i smak. Taka sałatka przypadnie do gustu nie tylko kobiecej części rodziny, ale mężczyznom, docenią ją.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 42 % 8 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane produkty do przygotowania sałatki z kalmarami i pomidorami. Kałamarnica jest zamrożona, dlatego należy ją najpierw wyjąć z zamrażarki. Cebula jest świeża zielona. Czosnek średniej wielkości. Pomidory to zwykłe dwie sztuki lub można je zastąpić wiśniami, jest ich około 15 sztuk. Możesz dodać więcej czarnego mielonego pieprzu do smaku. Przygotuj naczynia do sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kałamarnica jest wstępnie rozmrożona. Wlej wodę do rondla, dodaj sól. Podpal wodę i zagotuj. Włóż kałamarnicę do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut, nie gotuj dłużej, stanie się twarda. Wrzuć kałamarnicę do durszlaka, spłucz pod zimną bieżącą wodą, usuwając wnętrzności i skórki. Schłodzone i obrane kalmary pokroić w pierścienie (niezbyt grube), włożyć do salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz wybrane pomidory pod bieżącą wodą i osusz. Usuń łodygę. Jeśli pomidory są duże, ostrożnie je pokrój, pozostawiając kawałki w całości (aby miąższ nie złuszczał się ze ścian pomidora). Jeśli wybierzesz pomidory koktajlowe, wystarczy je pokroić na dwie części. Dodaj pokrojone pomidory do salaterki do kalmarów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz zieloną świeżą cebulę pod bieżącą wodą, myjąc każde pióro cebuli. Usuń Nie świeże i zwiędłe części, odetnij korzeń. Lekko wysusz, aby nadmiar wilgoci nie dostał się do sałatki. Drobno posiekaj zieloną cebulę ostrym nożem i dodaj do wcześniej przygotowanych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ząbki czosnku, spłucz. Przełóż przez prasę i dodaj do sałatki. W sosie wymieszaj sos sojowy, olej roślinny (oliwa lub słonecznik, możesz wybrać dowolny inny olej roślinny), w razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz, wymieszaj. Tym dressingiem dopraw sałatkę i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatka ze świeżymi pomidorami i gotowaną kałamarnicą podawaj schłodzoną. Nadaje się do potraw z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy