skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wspomniane produkty do przygotowania sałatki z kalmarami i pomidorami. Kałamarnica jest zamrożona, dlatego należy ją najpierw wyjąć z zamrażarki. Cebula jest świeża zielona. Czosnek średniej wielkości. Pomidory to zwykłe dwie sztuki lub można je zastąpić wiśniami, jest ich około 15 sztuk. Możesz dodać więcej czarnego mielonego pieprzu do smaku. Przygotuj naczynia do sałatki.
Krok 2:
Kałamarnica jest wstępnie rozmrożona. Wlej wodę do rondla, dodaj sól. Podpal wodę i zagotuj. Włóż kałamarnicę do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut, nie gotuj dłużej, stanie się twarda. Wrzuć kałamarnicę do durszlaka, spłucz pod zimną bieżącą wodą, usuwając wnętrzności i skórki. Schłodzone i obrane kalmary pokroić w pierścienie (niezbyt grube), włożyć do salaterki.
Krok 3:
Opłucz wybrane pomidory pod bieżącą wodą i osusz. Usuń łodygę. Jeśli pomidory są duże, ostrożnie je pokrój, pozostawiając kawałki w całości (aby miąższ nie złuszczał się ze ścian pomidora). Jeśli wybierzesz pomidory koktajlowe, wystarczy je pokroić na dwie części. Dodaj pokrojone pomidory do salaterki do kalmarów.
Krok 4:
Opłucz zieloną świeżą cebulę pod bieżącą wodą, myjąc każde pióro cebuli. Usuń Nie świeże i zwiędłe części, odetnij korzeń. Lekko wysusz, aby nadmiar wilgoci nie dostał się do sałatki. Drobno posiekaj zieloną cebulę ostrym nożem i dodaj do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 5:
Obierz ząbki czosnku, spłucz. Przełóż przez prasę i dodaj do sałatki. W sosie wymieszaj sos sojowy, olej roślinny (oliwa lub słonecznik, możesz wybrać dowolny inny olej roślinny), w razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz, wymieszaj. Tym dressingiem dopraw sałatkę i wymieszaj.
Krok 6:
Sałatka ze świeżymi pomidorami i gotowaną kałamarnicą podawaj schłodzoną. Nadaje się do potraw z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g