zupa fasolowa z kurczakiem

szybko, smacznie, z niedrogich produktów, dla całej rodziny. Zupa fasolowa z kurczakiem - można przygotować z dowolnej fasoli, puszkowanej lub suchej. Możesz gotować z całego kurczaka lub użyć już pokrojonego mięsa z kurczaka lub fileta z pestkami. Pyszna i ekonomiczna zupa jest uzyskiwana z serc z kurczaka.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę fasolową z kurczakiem? Przygotujemy wszystkie produkty. Kurczaka lub filet z kurczaka należy umyć pod zimną wodą. Możesz zdjąć z niego skórę, ale nie jest to konieczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze posortuj fasolę, spłucz i namocz w zimnej wodzie przez co najmniej 5 godzin. Nie zaleca się moczenia przez dłuższy czas, ponieważ przydatne substancje zaczną się myć. Następnie spuść wodę, ponownie spłucz fasolę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż fasolę i kurczaka do garnka, zalej przefiltrowaną lub butelkowaną wodą. Zagotuj na średnim ogniu, zagotuj, usuń pianę. Sól i dodaj ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj bulion przez półtorej godziny. Uważaj na patelnię, rośliny strączkowe dają dużo piany podczas gotowania!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu z kurczaka zróbmy smażenie. Aby to zrobić, najpierw obierz cebulę i marchewkę, a następnie pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażę zawsze na mieszance olejów-roślinnych i kremowych, więc olej się nie pali, a smak staje się delikatniejszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Minęło półtorej godziny od rozpoczęcia gotowania bulionu, musisz dodać ziemniaki. Wstępnie czyścimy i kroimy w kostkę. Przed włożeniem ziemniaków do zupy należy wyjąć gotową nogę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ziemniaki gotujemy do miękkości i wrzucamy do zupy naszą pieczeń. Ważne! Smażenie z koncentratem pomidorowym lub pomidorami dodaje się zawsze po ugotowaniu ziemniaków, kwas uniemożliwia to! Próbujemy soli, w razie potrzeby dodajemy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki. Wysyłamy do naszej rosołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagotuj zupę, dodaj liść laurowy i wzywaj wszystkich do stołu!

możesz wziąć absolutnie dowolną fasolę do jej przygotowania-zarówno białą, jak i czerwoną, a gotowanie w strąku zajmie jeszcze mniej czasu. W sezonie pomidorowym będzie smaczniejszy z dodatkiem świeżych pomidorów, innym razem biorę posiekane w puszkach. To, czy umieścić ziemniaki, zależy od ciebie, ale dzięki nim zupa staje się bardziej sycąca i grubsza. Ten przepis urozmaici Twoje zwykłe menu.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy