skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę fasolową z kurczakiem? Przygotujemy wszystkie produkty. Kurczaka lub filet z kurczaka należy umyć pod zimną wodą. Możesz zdjąć z niego skórę, ale nie jest to konieczne.
Krok 2:
Dobrze posortuj fasolę, spłucz i namocz w zimnej wodzie przez co najmniej 5 godzin. Nie zaleca się moczenia przez dłuższy czas, ponieważ przydatne substancje zaczną się myć. Następnie spuść wodę, ponownie spłucz fasolę.
Krok 3:
Włóż fasolę i kurczaka do garnka, zalej przefiltrowaną lub butelkowaną wodą. Zagotuj na średnim ogniu, zagotuj, usuń pianę. Sól i dodaj ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj bulion przez półtorej godziny. Uważaj na patelnię, rośliny strączkowe dają dużo piany podczas gotowania!
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu z kurczaka zróbmy smażenie. Aby to zrobić, najpierw obierz cebulę i marchewkę, a następnie pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 5:
Smażę zawsze na mieszance olejów-roślinnych i kremowych, więc olej się nie pali, a smak staje się delikatniejszy.
Krok 6:
Smażyć na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 7:
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Minęło półtorej godziny od rozpoczęcia gotowania bulionu, musisz dodać ziemniaki. Wstępnie czyścimy i kroimy w kostkę. Przed włożeniem ziemniaków do zupy należy wyjąć gotową nogę.
Krok 9:
Ziemniaki gotujemy do miękkości i wrzucamy do zupy naszą pieczeń. Ważne! Smażenie z koncentratem pomidorowym lub pomidorami dodaje się zawsze po ugotowaniu ziemniaków, kwas uniemożliwia to! Próbujemy soli, w razie potrzeby dodajemy.
Krok 10:
Oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki. Wysyłamy do naszej rosołu.
Krok 11:
Zagotuj zupę, dodaj liść laurowy i wzywaj wszystkich do stołu!
możesz wziąć absolutnie dowolną fasolę do jej przygotowania-zarówno białą, jak i czerwoną, a gotowanie w strąku zajmie jeszcze mniej czasu. W sezonie pomidorowym będzie smaczniejszy z dodatkiem świeżych pomidorów, innym razem biorę posiekane w puszkach. To, czy umieścić ziemniaki, zależy od ciebie, ale dzięki nim zupa staje się bardziej sycąca i grubsza. Ten przepis urozmaici Twoje zwykłe menu.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g