skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z jarmużu lizać palce? Przygotuj produkty według listy. Dokładnie umyj marchewki szczotką, a następnie obierz. W razie potrzeby usuń górne liście z kapusty, umyj cebulę i paprykę i obierz odpowiednio łuski i nasiona.
Krok 2:
Drobno posiekaj kapustę, do tych celów możesz użyć specjalnej tarki do rozdrabniania kapusty. Umieść w misce lub dużej emaliowanej patelni.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do kapusty.
Krok 4:
Pokrój paprykę w cienkie paski.
Krok 5:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie produkty, dodaj sól, ocet, cukier. Odstaw na godzinę w misce i włóż do czystych słoików. Bez przykrywania sałatkę trzymaj w słoikach przez 5 dni w lodówce/na werandzie / balkonie, przebijaj czasami (co najmniej 1 raz dziennie).
Krok 7:
Przykryj plastikowymi pokrywkami i włóż do lodówki.
dobrze smakuje sałatka, która doskonale trzyma się w lodówce bez sterylizacji.
jest przygotowywany z prostych produktów, a smak jest doskonały. Bardzo miło jest dostać taki słoik zimą i podawać go jako zimową sałatkę z gotowanymi ziemniakami z mięsem lub kurczakiem. Taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do prawie każdego przystawki.
podobał mi się ten przepis ze względu na łatwość przygotowania: posiekałem wszystkie składniki, wymieszałem, a potem po prostu czekałem, aż sałatka się zaparzy. Moim zdaniem bardzo udana sałatka.
aby letnie zapasy cieszyły Cię przez całą zimę, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g