skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory ze śliwkami na zimę? Przygotuj jedzenie. Pomidory weź gęste, wysokiej jakości, dojrzałe i całe nie zepsute śliwki, weź czosnek do smaku. Dodaj również przyprawy do smaku, na przykład liść laurowy, ziele angielskie, goździki, nasiona gorczycy. Wszystkie produkty są wymienione w przeliczeniu na 3-litrowy słoik.
Krok 2:
Trzylitrowy słoik dokładnie spłucz sodą, zalej wrzącą wodą i połóż wybrane przyprawy, obrane ząbki czosnku na dnie. Możesz dodatkowo wysterylizować słoik przed ułożeniem produktów. Jak to zrobić, przeczytaj link na końcu przepisu.
Krok 3:
Dobrze umyj pomidory i śliwki, Usuń szypułki. Kości nie muszą być usuwane. Napełnij słoik do góry pomidorami i śliwkami.
Krok 4:
Napełnij słoik wrzącą wodą i przykryj sterylną pokrywką. Nie wlewaj całej wody na raz, aby słoik nie pękł z powodu różnicy temperatur. Napełnij go wrzątkiem w częściach, aby szkło miało czas na równomierne rozgrzanie. Pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę ze słoika za pomocą specjalnej pokrywki z otworami w rondlu. Dodaj sól i cukier granulowany do wody, wlej ocet do samego słoika.
Krok 5:
Doprowadź solankę do wrzenia na średnim ogniu i ponownie zalej śliwki pomidorami. Natychmiast uszczelnij słoik szczelnie za pomocą maszyny do zszywania. Odwróć słoik, zawiń go w ciepły koc lub szalik, koc iw tym stanie pozostaw na noc, aby proces sterylizacji trwał dłużej. Schłodzony słoik przechowuj w chłodnym miejscu.
możesz wziąć dowolne śliwki do marynowania, najważniejsze jest to, że są wystarczająco gęste, bez zgnilizny i oczywistych uszkodzeń.
możesz dodać do słoika pikantne zioła (chrzan, liście porzeczki, tarkhun, seler), zioła do smaku.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g