ciasto z saury i ziemniakami w piekarniku

obfite i soczyste ciasto z dostępnych składników. To ciasto okaże się nawet dla początkujących gospodyń domowych. Miękkie, galaretowate ciasto świetnie komponuje się z prostym, ale pysznym nadzieniem z ryb w puszkach z ziemniakami. Gotowanie zajmie bardzo mało czasu i zapewni wiele przyjemności dzięki swojej prostocie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 29 % 10 g
215 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto z galaretką, potrzebujemy: 200 g kwaśnej śmietany (20% tłuszczu); 180 g majonezu; 80 g mąki; 2 jajka; 1/2 łyżeczki. soda i ½ Łyżeczki soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajko z sodą i solą i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj majonez i śmietanę, mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i wlej do ciasta. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto pokryje się bąbelkami i lekko zwiększy swoją objętość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: 200 g saury w puszkach; 2 ziemniaki; 2 jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij saurę z puszki i rozgnieć widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz jajka na twardo i saurę w misce. Aby nadzienie było bardziej soczyste, możesz dodać 2-3 łyżki. l płyn ze słoika z rybą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do formy wysmarowanej olejem roślinnym wlej połowę ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż połowę kręgów ziemniaków na wierzchu w jednej warstwie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na ziemniakach równomiernie rozprowadź mieszankę saury z jajkiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj pozostałymi krążkami ziemniaków.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Polej ciasto pozostałą połową ciasta. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż pojawi się złoty kolor. Trzymaj gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku przez kolejne 10-15 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij ciasto z formy, pokrój na kawałki i natychmiast podawaj. Smacznego!

pikantne ciasta robię znacznie rzadziej niż słodkie. A liczbę galaretek, które wyszły spod mojej ręki, można policzyć na palcach tej samej ręki. Nie dlatego, że ich nie lubię, ale nie jestem tak pełen podziwu dla pikantnych ciast, jak dla deserów. Jednak po tym przepisie zdałem sobie sprawę, że po prostu nie lubiłem w nich nadzienia. Ani kapusta, ani ziemniaki, ani mięso, ani warzywa nie chwytają mnie tak, jak świeże lub mrożone owoce, dżem, śmietana lub dżem.
jednak dzięki temu przepisowi znalazłam swoje idealne ciasto, które zjadłam praktycznie sama i od razu kupiłam produkty na następne.
do nadzienia często dodaje się smażoną drobno posiekaną cebulę. Jak zwykle nie dodałam. I zastąpiła cebulę gotowanymi jajkami i dodała płyn z ryb dla soczystości. Nadzienie okazało się bardzo soczyste.
nawiasem mówiąc, do ciasta można dodać kilka łyżek płynu, aby wzmocnić rybi smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy