skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto z galaretką, potrzebujemy: 200 g kwaśnej śmietany (20% tłuszczu); 180 g majonezu; 80 g mąki; 2 jajka; 1/2 łyżeczki. soda i ½ Łyżeczki soli.
Krok 2:
Połącz jajko z sodą i solą i wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj majonez i śmietanę, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Przesiej mąkę i wlej do ciasta. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto pokryje się bąbelkami i lekko zwiększy swoją objętość.
Krok 5:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: 200 g saury w puszkach; 2 ziemniaki; 2 jajka.
Krok 6:
Wyjmij saurę z puszki i rozgnieć widelcem.
Krok 7:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać.
Krok 8:
Połącz jajka na twardo i saurę w misce. Aby nadzienie było bardziej soczyste, możesz dodać 2-3 łyżki. l płyn ze słoika z rybą.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj nadzienie.
Krok 10:
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 11:
Do formy wysmarowanej olejem roślinnym wlej połowę ciasta.
Krok 12:
Ułóż połowę kręgów ziemniaków na wierzchu w jednej warstwie.
Krok 13:
Na ziemniakach równomiernie rozprowadź mieszankę saury z jajkiem.
Krok 14:
Przykryj pozostałymi krążkami ziemniaków.
Krok 15:
Polej ciasto pozostałą połową ciasta. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż pojawi się złoty kolor. Trzymaj gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku przez kolejne 10-15 minut.
Krok 16:
Wyjmij ciasto z formy, pokrój na kawałki i natychmiast podawaj. Smacznego!
pikantne ciasta robię znacznie rzadziej niż słodkie. A liczbę galaretek, które wyszły spod mojej ręki, można policzyć na palcach tej samej ręki. Nie dlatego, że ich nie lubię, ale nie jestem tak pełen podziwu dla pikantnych ciast, jak dla deserów. Jednak po tym przepisie zdałem sobie sprawę, że po prostu nie lubiłem w nich nadzienia. Ani kapusta, ani ziemniaki, ani mięso, ani warzywa nie chwytają mnie tak, jak świeże lub mrożone owoce, dżem, śmietana lub dżem.
jednak dzięki temu przepisowi znalazłam swoje idealne ciasto, które zjadłam praktycznie sama i od razu kupiłam produkty na następne.
do nadzienia często dodaje się smażoną drobno posiekaną cebulę. Jak zwykle nie dodałam. I zastąpiła cebulę gotowanymi jajkami i dodała płyn z ryb dla soczystości. Nadzienie okazało się bardzo soczyste.
nawiasem mówiąc, do ciasta można dodać kilka łyżek płynu, aby wzmocnić rybi smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g