skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik bez pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki bazy. Możesz użyć zwykłych lub czekoladowych ciasteczek. Z czekoladą cały sernik wygląda znacznie ciekawiej ze względu na kontrast kolorów.
Krok 2:
Rozpuść masło i ostudź. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na kuchence (łaźnia wodna).
Krok 3:
Zmiel ciasteczka w blenderze na okruchy.
Krok 4:
Wlej roztopione masło do kruszonki i wymieszaj.
Krok 5:
Nasmaruj dzieloną formę o średnicy 18 cm masłem. Jeśli jest folia octanowa, wyłóż nią boki formy - w ten sposób sernik będzie łatwiejszy do usunięcia z formy. Wlej okruchy piasku do formy i ubij, tworząc dno i boki. Umieść formę z podstawą w lodówce na 1 godzinę.
Krok 6:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.
Krok 7:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 15 minut do spęcznienia. Przeczytaj instrukcje, jak rozcieńczyć żelatynę na opakowaniu!
Krok 8:
Następnie podgrzej spuchniętą żelatynę na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Ale nie gotuj!
Krok 9:
Ubij zimną śmietanę mikserem w stabilną pianę. Aby dowiedzieć się, jak prawidłowo ubić śmietanę, zobacz informacje po przepisie.
Krok 10:
Osobno w misce połącz mascarpone i mleko skondensowane i mieszaj na niskich obrotach. Nie musisz ubijać mocno i długo, w przeciwnym razie ser się rozwarstwi.
Krok 11:
Wymieszaj mascarpone z bitą śmietaną, ubijając masę na niskich obrotach.
Krok 12:
Kontynuując ubijanie, wlej rozpuszczoną żelatynę do kremu. Masa zacznie stopniowo gęstnieć i stać się elastyczna.
Krok 13:
Odłóż 2 łyżki do osobnej miski. L Krem, będzie potrzebny do dekoracji. Resztę kremu ułożyć na schłodzonej piaskowej podstawie i wygładzić.
Krok 14:
Do dekoracji sernika potrzebujemy 2-3 jeżyn (lub innych jagód do smaku) i odstawionego kremu serowego. Przetrzyj jeżyny przez sito.
Krok 15:
Wymieszaj 2 łyżki. krem zestalający z sokiem jeżynowym. Przenieś powstałą masę do torby cukierniczej i odetnij końcówkę.
Krok 16:
Na powierzchnię sernika nałóż dowolny wzór kremu jeżynowego. Sernik wstaw do lodówki na 6-8 godzin, aż do całkowitego zestalenia.
Krok 17:
Przed podaniem wyjmij sernik z formy, udekoruj jeżynami i miętą i pokrój na porcje. Smacznego!
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g