skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj dwa pojemniki-powinny być głębokie i suche. W jednym z pojemników wbijamy białka jaj , w drugim żółtka (jajka powinny być świeże).
ubij białka z połową cukru, aż utworzą się stabilne szczyty. Ubij również żółtka na biało, dodając resztę cukru i soli.
Wprowadzamy skórkę z cytryny do ubitych żółtek, a także dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze przez kilka minut.
przesiej mąkę dwukrotnie, aby była odpowiednio nasycona powietrzem.
Połącz białka z żółtkami, ponownie przesiej mąkę już do ciasta (będzie to 3 razy), bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką ruchami od góry do dołu.
ciasto jest lekkie, puszyste, przewiewne. Biszkopt należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godzinę. Do tych celów najlepiej jest użyć dzielonej formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g