ciasto biszkoptowe

świetny przepis na ciasto na przewiewny i delikatny biszkopt. Wiele osób boi się ciasta biszkoptowego i kupuje biszkopty sklepowe do swoich kulinarnych arcydzieł, ale na próżno. W końcu samodzielnie przygotowany biszkopt będzie znacznie smaczniejszy! Spróbuj zrobić ciasto biszkoptowe zgodnie z tym przepisem - wszystko na pewno się ułoży!
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 73 % 41 g
251 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

Przygotuj dwa pojemniki-powinny być głębokie i suche. W jednym z pojemników wbijamy białka jaj , w drugim żółtka (jajka powinny być świeże).

ubij białka z połową cukru, aż utworzą się stabilne szczyty. Ubij również żółtka na biało, dodając resztę cukru i soli.

Wprowadzamy skórkę z cytryny do ubitych żółtek, a także dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze przez kilka minut.

przesiej mąkę dwukrotnie, aby była odpowiednio nasycona powietrzem.

Połącz białka z żółtkami, ponownie przesiej mąkę już do ciasta (będzie to 3 razy), bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką ruchami od góry do dołu.

ciasto jest lekkie, puszyste, przewiewne. Biszkopt należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godzinę. Do tych celów najlepiej jest użyć dzielonej formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy