trzy oryginalne sałatki warzywne

pyszne dania warzywne są dosłownie w pośpiechu! Przepisy na pachnące i smaczne sałatki ze świeżych letnich warzyw, które są idealne zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 30 % 3 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania trzech pysznych i aromatycznych sałatek warzywnych, obieramy dwie papryki i gotujemy dwa jaja kurze na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wymaganą ilość kapusty pekińskiej w cienkie paski i posiekaj dwie gałązki koperku, a następnie dobrze wymieszaj i włóż do głębokiego talerza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jednego pomidora w kostkę i wyślij do wspólnego talerza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również ogórki w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż pokrojone ogórki na wspólnym talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól do smaku z czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj i wlej olej roślinny do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój dwie papryki na dwie części i wypełnij każdą połowę gotowanymi warzywami na talerzu. Pierwszy rodzaj świeżej i aromatycznej letniej sałatki jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować drugi rodzaj sałatki, drobno posiekaj czterysta gramów rzodkiewki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mniej więcej taką samą ilość posiekanej zielonej cebuli z koperkiem do pokrojonej rzodkiewki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze mieszając wszystkie składniki, połóż je na talerzu. Pokrój pomidora cienkimi pierścieniami, pokrój dwa ugotowane jaja kurze na ćwiartki i rozłóż je na talerzu wokół rzodkiewki z ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj sos do drugiego rodzaju sałatki z trzech łyżek kwaśnej śmietany z czarnym pieprzem i solą do smaku, którą dobrze wymieszaj na pomidorach, a następnie dodaj gałązki koperku do dekoracji. Drugi rodzaj świeżej i aromatycznej letniej sałatki jest gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W przypadku trzeciego rodzaju sałatki przygotowujemy aromatyczne nadzienie i bardzo drobno siekając ząbek czosnku, wkładamy go do miski, dodajemy jedną łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Pokrój duży, ale nie przejrzały pomidor w centymetrowe pierścienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze podgrzej patelnię na kuchence z dodanymi do niej dwiema łyżkami oliwy z oliwek i rozłóż pierścienie pomidora, które lekko smażymy przez jedną do dwóch minut z każdej strony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lekko opiekane pierścienie pomidora układamy na talerzu, dodajemy sól do smaku, polewamy polewą czosnkową na wierzch, a następnie dekorujemy gałązkami pietruszki i bazylii. Trzeci rodzaj świeżej i aromatycznej letniej sałatki jest gotowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego, Drodzy przyjaciele!

proste w przygotowaniu przepisy na nowe sałatki warzywne, które świetnie sprawdzą się na co dzień i ozdobią świąteczny stół. Oryginalna porcja sałatek warzywnych zostanie doceniona przez twoich bliskich i przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy