skład / składniki
gotowanie krok po kroku
próbowałem to zrobić, gdy miałem średniej wielkości buraki. Wyczyściłem go i zetarłem na bardzo, bardzo drobnej tarce i gotowałem w pół litra wody przez kilka minut po ugotowaniu. W tej samej wodzie, kiedy w końcu ostygła do temperatury nieco cieplejszej niż temperatura pokojowa, rozpuściłem cukier z solą i masłem, a następnie wsypałem tam suche drożdże i mąkę i zagniatałem takie kruche ciasto, stopniowo cały posiłek, aby uzyskać normalną konsystencję ciasta chlebowego. Upiekłem go na różne sposoby: zarówno na blasze do pieczenia, jak i w wypiekaczu do chleba oraz w specjalnych formach do chleba. Jeśli piec w piekarniku, to około dwudziestu minut - prawie na maksimum, a następnie tyle samo w temperaturze 150 ° C - 160 ° C i dosłownie dziesięć minut w temperaturze 100 ° C. okazuje się po prostu cudownie, bez względu na to, co ugotujesz z tego ciasta: możesz zrobić bochenek chleba lub małe bochenki wielkości bułek. Krótko mówiąc, z tego ciasta na chleb na burakach uzyskuje się wiele odmian mąki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g