ciasto chlebowe na wodzie

elegancki przepis na ciasto z buraków! Niesamowite i pyszne! Co zrobić, jeśli rekordowe zbiory buraków dojrzewają w letnim domku lub po prostu nie możesz obliczyć swojej miłości do tego warzywa i pozostało zbyt wiele? Przeczytałem o tym w magazynie dla ogrodników, który był rozdawany na wieloletniej wystawie narzędzi ogrodniczych. Było wiele przepisów kulinarnych na to, co można przygotować z najzwyklejszej jadalnej roślinności wiejskiej. Okazuje się, że na najzwyklejszych burakach można zagnieść eleganckie ciasto na chleb.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 76 % 19 g
121 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

próbowałem to zrobić, gdy miałem średniej wielkości buraki. Wyczyściłem go i zetarłem na bardzo, bardzo drobnej tarce i gotowałem w pół litra wody przez kilka minut po ugotowaniu. W tej samej wodzie, kiedy w końcu ostygła do temperatury nieco cieplejszej niż temperatura pokojowa, rozpuściłem cukier z solą i masłem, a następnie wsypałem tam suche drożdże i mąkę i zagniatałem takie kruche ciasto, stopniowo cały posiłek, aby uzyskać normalną konsystencję ciasta chlebowego. Upiekłem go na różne sposoby: zarówno na blasze do pieczenia, jak i w wypiekaczu do chleba oraz w specjalnych formach do chleba. Jeśli piec w piekarniku, to około dwudziestu minut - prawie na maksimum, a następnie tyle samo w temperaturze 150 ° C - 160 ° C i dosłownie dziesięć minut w temperaturze 100 ° C. okazuje się po prostu cudownie, bez względu na to, co ugotujesz z tego ciasta: możesz zrobić bochenek chleba lub małe bochenki wielkości bułek. Krótko mówiąc, z tego ciasta na chleb na burakach uzyskuje się wiele odmian mąki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy