Domowy Solony Karmel - sos karmelowy

Solony Karmel to pyszny i bardzo popularny deser! Po wypróbowaniu co najmniej jednej łyżki tego sosu karmelowego nie będziesz w stanie przestać! Świetnie nadaje się do ozdabiania i uzupełniania ciast, babeczek, ciast i może być polany naleśnikami, deserami i lodami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 66 % 46 g
396 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy sos karmelowy? Przygotuj produkty. Weź najgrubszą śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść śmietanę na małym ogniu, należy ją zagotować, ale nie gotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie stopimy cukier. Należy to zrobić w naczyniu z grubym dnem, mam patelnię, możesz wziąć żeliwną patelnię lub kocioł. Wlej cukier do rondla i umieść go na małym ogniu. Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż zacznie się topić. Nie możesz przeszkadzać, dostajemy lizaka, możesz tylko lekko potrząsnąć patelnią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cukier prawie się stopi i nabierze karmelowego koloru, bierzemy drewnianą lub silikonową szpatułkę i energicznie mieszamy, aby stopić wszystkie kryształy. Zdejmij z ognia. Trochę przypaliłem cukier, lepiej strzelać z jaśniejszym kolorem karmelu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast włóż masło do stopionego cukru. Karmel zacznie bulgotać, nie przejmuj się, ale bądź ostrożny. Dobrze wymieszaj, aż masło się rozpuści. To kwestia jednej minuty, ponieważ cukier jest bardzo gorący.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnym krokiem jest wlanie gorącej śmietany do karmelu. Przywróć patelnię do ognia i wlej je cienkim strumieniem w kilku seriach, cały czas pracując łopatką. Dodaj sól. Masa aktywnie bulgocze i może zacząć pluć. Bądź ostrożny!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cała śmietana zostanie wlana i dobrze wymieszana, pozostaw karmel do gotowania przez kolejne trzy minuty. Nie zapomnij przeszkadzać! Następnie zdejmij z ognia i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej schłodzony solony karmel do słoika, przechowuj w lodówce. Z tej liczby produktów dostałem taki słoik.

najważniejszym krokiem w przygotowaniu karmelu jest stopienie cukru. Zrób to na najmniejszym ogniu, aby go nie spalić. Kolor powinien stać się bursztynowy. Smak przyszłego karmelu zależy od smaku cukru, więc z całą ostrożnością podejmij proces topienia cukru.

nie zdziw się, że w składnikach jest sól, od dawna uznaje się, że sól dodana do słodkich potraw tylko wzmacnia i podkreśla ich smak. Sól można dodać nie do gorącego karmelu, ale do już schłodzonego. Weź duży morski-to będzie eksplozja smaku na Twoim języku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy