skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto, dla którego przesiej trzy czwarte określonej ilości mąki do odpowiedniego pojemnika. Następnie dodaj sprasowane drożdże do mąki. Wlej wodę, która powinna być ciepła (ponad 40 stopni Celsjusza). Wlej cukier granulowany(20 g). Teraz wymieszaj wszystkie składniki (jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, nie możesz mieszać całej mąki, ale zostaw ją na później w tej misce). Zwilż czysty ręcznik, przykryj nim miskę ciasta i pozostaw w spokoju na pół godziny. Najlepiej umieścić ciasto w ciepłym miejscu.
gdy upłynie właściwy czas, wymieszaj ciasto z pozostałą mąką, granulowanym cukrem i solą. W trakcie tego procesu dodajemy płynne masło, które powinno mieć temperaturę pokojową, to znaczy należy je wcześniej stopić, a następnie ostudzić.
ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie, ale nie za długo. Jest to ważny punkt, ponieważ jeśli ugniatasz przez długi czas, bułki będą mniej przewiewne i miękkie. Ciasto jest przyjemne w dotyku i dość miękkie.
smarujemy dużą pojemność olejem roślinnym. Jeśli nie zostanie to zrobione, trudniej będzie usunąć z niego ciasto. Następnie z ciasta formujemy Kolobok i kładziemy go na dnie natłuszczonej miski. Ponownie przykryj pojemnik czystym, wilgotnym ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie objętość testu podwoi się. Gdy minie określony czas, wyjmij ciasto z miski, ugniataj przez krótki czas, ugniataj.
wszystko, ciasto jest gotowe do uformowania bułek! Nie zapomnij dać uformowanym produktom czasu na sprawdzenie-wystarczy 15 minut. Dzięki temu po upieczeniu uzyskasz niesamowicie bujne i delikatne bułeczki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g