ciasto na bułki na wodzie

najlepsze ciasto na najbardziej miękkie i przewiewne bułeczki! Ciasto na bułki w wodzie jest łatwe do przygotowania, a gotowe produkty z takiego ciasta są niezwykle smaczne i przewiewne, z pachnącym miękiszem. Przepis jest prawdziwym ratownikiem, gdy trzeba upiec coś pysznego na przybycie gości. I możesz zadowolić rodzinę i ugotować pyszne bułeczki na śniadanie w niedzielne popołudnie.
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 73 % 47 g
309 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

najpierw przygotuj ciasto, dla którego przesiej trzy czwarte określonej ilości mąki do odpowiedniego pojemnika. Następnie dodaj sprasowane drożdże do mąki. Wlej wodę, która powinna być ciepła (ponad 40 stopni Celsjusza). Wlej cukier granulowany(20 g). Teraz wymieszaj wszystkie składniki (jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, nie możesz mieszać całej mąki, ale zostaw ją na później w tej misce). Zwilż czysty ręcznik, przykryj nim miskę ciasta i pozostaw w spokoju na pół godziny. Najlepiej umieścić ciasto w ciepłym miejscu.

gdy upłynie właściwy czas, wymieszaj ciasto z pozostałą mąką, granulowanym cukrem i solą. W trakcie tego procesu dodajemy płynne masło, które powinno mieć temperaturę pokojową, to znaczy należy je wcześniej stopić, a następnie ostudzić.

ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie, ale nie za długo. Jest to ważny punkt, ponieważ jeśli ugniatasz przez długi czas, bułki będą mniej przewiewne i miękkie. Ciasto jest przyjemne w dotyku i dość miękkie.

smarujemy dużą pojemność olejem roślinnym. Jeśli nie zostanie to zrobione, trudniej będzie usunąć z niego ciasto. Następnie z ciasta formujemy Kolobok i kładziemy go na dnie natłuszczonej miski. Ponownie przykryj pojemnik czystym, wilgotnym ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie objętość testu podwoi się. Gdy minie określony czas, wyjmij ciasto z miski, ugniataj przez krótki czas, ugniataj.

wszystko, ciasto jest gotowe do uformowania bułek! Nie zapomnij dać uformowanym produktom czasu na sprawdzenie-wystarczy 15 minut. Dzięki temu po upieczeniu uzyskasz niesamowicie bujne i delikatne bułeczki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy