Sałata Liliowa

trudna pod względem czasu gotowania, ale pyszna sałatka! Trudno jest przygotować sałatkę każdego dnia, ale na świąteczne i uroczyste wydarzenia jest to idealna opcja!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 20 % 6 g
203 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę liliową? Po pierwsze, jeśli nie masz półfabrykatu, ugotuj ziemniaki i marchewkę (i buraki, jeśli zdecydujesz się dodać do białka nie surowe). Gotuj do miękkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść rondel z jajkami na drugim palniku. Nie zapomnij trzymać ich przez długi czas w zimnej wodzie, aby dobrze ostygły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kolejny palnik zajmie rondel z filetem z kurczaka. Jeśli chcesz, Posol wodę. Gdy tylko się zagotuje, musisz zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez 25 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy te składniki są gotowane, musisz zaangażować innych uczestników tej wspaniałej akcji. Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój grzyby. Pożądane jest, aby uzyskać małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz rozpocząć pieczenie. Najpierw zanurz cebulę w rozgrzanym oleju, a następnie grzyby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli filet z kurczaka jest gotowy, należy go drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po Posoleniu zawartości patelni gotuj na wolnym ogniu i dzieląc schłodzone jajka na białko i żółtko, połącz starte buraki z startym białkiem (weź połowę porcji białka!). Powinieneś uzyskać taką masę przypominającą kolor bzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli marchewki i ziemniaki ostygną, możesz również zebrać sałatkę. Pierwszą warstwą będzie filet z kurczaka, jego kawałki. Posmaruj je majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Potrzyj ziemniaki na wierzchu, a także posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dalsza Sekwencja układania warstw jest mniej więcej taka-starta marchewka, grzyby i cebula.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie powtórz warstwy, przesuwając je świeżym ogórkiem. Nie zapomnij posmarować każdej warstwy majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na samym końcu zetrzyj żółtka i posyp nimi powierzchnię sałaty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż zielenie na wierzchu, a następnie rozłóż mieszankę z białek(zetrzyj białko i dodaj starte buraki, gdy zmieni się kolor zbliżony do bzu) w gałązki bzu. Sałatka gotowa!

i więcej porad

cebulę, grzyby i filety można smażyć razem lub osobno.

cebuli nie można smażyć, ale po cienkim posiekaniu marynować w roztworze wody i octu.

zamiast kurczaka możesz umieścić dowolne inne mięso.

możesz wziąć Nie świeży, ale marynowany ogórek.

warstwy można smarować kwaśną śmietaną.

buraki do połączenia z białkiem można ugotować lub użyć surowego, biorąc sok lub pocierając buraki na drobnej tarce.

wszystkie składniki można drobno posiekać lub zetrzeć.

aby nie zepsuć sałatki solą, wszystkie składniki można ugotować w osolonej wodzie lub dodać ogórek.

dekorujemy według własnego gustu - możesz przykryć sałatkę gałązkami zieleni, możesz otoczyć ją startym białkiem lub żółtkiem.
Sekwencja układania warstw-zależy od Ciebie!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy