skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę liliową? Po pierwsze, jeśli nie masz półfabrykatu, ugotuj ziemniaki i marchewkę (i buraki, jeśli zdecydujesz się dodać do białka nie surowe). Gotuj do miękkości.
Krok 2:
Umieść rondel z jajkami na drugim palniku. Nie zapomnij trzymać ich przez długi czas w zimnej wodzie, aby dobrze ostygły.
Krok 3:
Kolejny palnik zajmie rondel z filetem z kurczaka. Jeśli chcesz, Posol wodę. Gdy tylko się zagotuje, musisz zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez 25 minut.
Krok 4:
Podczas gdy te składniki są gotowane, musisz zaangażować innych uczestników tej wspaniałej akcji. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 5:
Pokrój grzyby. Pożądane jest, aby uzyskać małe kawałki.
Krok 6:
Możesz rozpocząć pieczenie. Najpierw zanurz cebulę w rozgrzanym oleju, a następnie grzyby.
Krok 7:
Jeśli filet z kurczaka jest gotowy, należy go drobno posiekać.
Krok 8:
Po Posoleniu zawartości patelni gotuj na wolnym ogniu i dzieląc schłodzone jajka na białko i żółtko, połącz starte buraki z startym białkiem (weź połowę porcji białka!). Powinieneś uzyskać taką masę przypominającą kolor bzu.
Krok 9:
Jeśli marchewki i ziemniaki ostygną, możesz również zebrać sałatkę. Pierwszą warstwą będzie filet z kurczaka, jego kawałki. Posmaruj je majonezem.
Krok 10:
Potrzyj ziemniaki na wierzchu, a także posmaruj majonezem.
Krok 11:
Dalsza Sekwencja układania warstw jest mniej więcej taka-starta marchewka, grzyby i cebula.
Krok 12:
Następnie powtórz warstwy, przesuwając je świeżym ogórkiem. Nie zapomnij posmarować każdej warstwy majonezem.
Krok 13:
Na samym końcu zetrzyj żółtka i posyp nimi powierzchnię sałaty.
Krok 14:
Rozłóż zielenie na wierzchu, a następnie rozłóż mieszankę z białek(zetrzyj białko i dodaj starte buraki, gdy zmieni się kolor zbliżony do bzu) w gałązki bzu. Sałatka gotowa!
i więcej porad
cebulę, grzyby i filety można smażyć razem lub osobno.
cebuli nie można smażyć, ale po cienkim posiekaniu marynować w roztworze wody i octu.
zamiast kurczaka możesz umieścić dowolne inne mięso.
możesz wziąć Nie świeży, ale marynowany ogórek.
warstwy można smarować kwaśną śmietaną.
buraki do połączenia z białkiem można ugotować lub użyć surowego, biorąc sok lub pocierając buraki na drobnej tarce.
wszystkie składniki można drobno posiekać lub zetrzeć.
aby nie zepsuć sałatki solą, wszystkie składniki można ugotować w osolonej wodzie lub dodać ogórek.
dekorujemy według własnego gustu - możesz przykryć sałatkę gałązkami zieleni, możesz otoczyć ją startym białkiem lub żółtkiem.
Sekwencja układania warstw-zależy od Ciebie!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g