ciasto Manta bez jajek

Prosty i łatwy sposób na przygotowanie ciasta manti! W razie potrzeby możesz nieco zmienić klasyczny przepis i przygotować ciasto z zaledwie trzech składników. Czasami zdarza się, że postanowiłem ugotować danie, aw lodówce nie było jajek, a wtedy ten przepis przyjdzie na ratunek. Takie ciasto można również przygotować podczas postu, używając na przykład ziemniaków lub dyni do nadzienia.
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 53 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

wlej wodę o temperaturze pokojowej do głębokiego naczynia i sól do smaku. Mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Przesiej mąkę przez drobne sito 1-2 razy. Dodaj części do płynu. Gdy zaczynamy tworzyć grudkę, przenosimy ją na stół posypany mąką. Kontynuuj ugniatanie przez co najmniej 10-15 minut, w razie potrzeby dodając mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję stromą i jednorodną. Przykryj talerz ciastem folią i pozwól mu odpocząć przez około pół godziny. Następnie możesz zacząć go toczyć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy