ciasto Manta bez jajek
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wlej wodę o temperaturze pokojowej do głębokiego naczynia i sól do smaku. Mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Przesiej mąkę przez drobne sito 1-2 razy. Dodaj części do płynu. Gdy zaczynamy tworzyć grudkę, przenosimy ją na stół posypany mąką. Kontynuuj ugniatanie przez co najmniej 10-15 minut, w razie potrzeby dodając mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję stromą i jednorodną. Przykryj talerz ciastem folią i pozwól mu odpocząć przez około pół godziny. Następnie możesz zacząć go toczyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g