skład / składniki
metoda gotowania
1. Nogi myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, napełniamy ciepłą wodą, wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania usuń pianę, dodaj liście laurowe i groszek czarnego pieprzu do czystego bulionu, wlej sól, gotuj Nogi na średnim ogniu przez około 30-40 minut.
2. Gotowanego kurczaka wyjmujemy z bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia, po czym oddzielamy mięso od kości, dzielimy na włókna rękami (nie można go grubo pokroić nożem).
3. Przefiltruj jeszcze gorący bulion przez sito, wlej do niego żelatynę, wymieszaj, pozostaw do pęcznienia na około 5 minut, a następnie ponownie wymieszaj.
4. Włóż mięso z kurczaka do czystej plastikowej butelki, wlej schłodzony bulion z żelatyną (wlej bulion nie do szyi, pozostaw 3-5 cm od krawędzi nie wypełnionej), wstrząśnij. Wysyłamy butelkę do lodówki, aż bulion całkowicie stwardnieje, najlepiej na noc.
5. Następnie, po określonym czasie, odcinamy pustą część butelki i przecinamy butelkę wzdłuż. Ostrożnie wyjmij zamrożoną bułkę, pokrój w plasterki i pięknie podawaj na talerzu.
możesz podawać z sosami, ze świeżymi warzywami, a także z dowolnym dodatkiem.
spróbuj, jak pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g