skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na 4 porcje pysznej owsianki jęczmiennej na wodzie potrzebujemy szklanki kaszy jęczmiennej, 800 ml wody, pół łyżeczki soli i 40 gramów masła.
Krok 2:
Cały sekret smaku owsianki jęczmiennej polega na jej wstępnym smażeniu na suchej patelni. Kasza nie musi być myta, natychmiast wylewa się ją na gorącą, suchą patelnię.
Krok 3:
Wlej wodę do garnka, aby ugotować owsiankę, sól i podpal.
Krok 4:
Ciągle mieszając, smaż płatki na średnim ogniu przez 10 minut. Kasza jęczmienna podczas smażenia powinna równomiernie "opalić się".
Krok 5:
Tosty z gorącego kaszy jęczmiennej wsypujemy z patelni do wrzącej wody w rondlu. Ważne!: kasza powinna być gorąca, ale nie gorąca, w przeciwnym razie po wlaniu do wrzącej wody uzyskasz efekt wulkanu, może to prowadzić do oparzeń. Pozostaw smażone płatki na 2-3 minuty, aby ich temperatura zbliżyła się do 100 stopni, a dopiero potem ostrożnie wlej do wrzącej wody.
Krok 6:
Gotuj owsiankę jęczmienną do miękkości na małym ogniu pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając, 20 minut. Gdy woda się zagotuje, owsianka jest gotowa.
Krok 7:
Kładziemy gorącą owsiankę jęczmienną na talerzach i dodajemy kawałek masła do każdej porcji.
Krok 8:
Owsianka jęczmienna gotowana na wodzie to świetny dodatek do mięsa, ryb i oczywiście sałatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g