skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ciasto przygotujemy na ciasto, ale na szybkim cieście. Aby to zrobić, mleko należy podgrzać w kuchence mikrofalowej do około 30 stopni, temperaturę można zmierzyć palcem, powinno być tolerowane.
Krok 2:
Wlej cukier i suche drożdże do miski, łyżkę mąki, wlej ciepłe mleko.
Krok 3:
Wymieszaj, aby suche składniki się rozpuściły, drożdże się rozproszyły. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu, nie musisz niczego przykrywać od góry. Zostawiamy w spokoju na 15 minut. Po określonym czasie ciasto pojawiło się, na powierzchni mieszanki powinna pojawić się Czapka. W międzyczasie rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Wbij jajko do głębokiej miski, wlej stopione masło, wlej ciasto. Mieszać. Dodaj sól. Wlać części przesianej mąki. Mąka musi być przesiana, musi być nasycona tlenem. Wymieszaj każdą partię mąki, aby monitorować stan ciasta.
Krok 5:
Powinien być elastyczny, miękki, lekko przylegać do dłoni, ale nie pozostawać na rękach. Najpierw zagniataj ciasto łyżką stołową w misce, ugniatając mąkę w płynne składniki. Następnie ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni i dalej ugniatamy ciasto. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc nie musisz bać się ugniatać ciasta, wręcz przeciwnie, lepiej zrobić to dłużej. Włóż ciasto do miski, przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 6:
Gdy ciasto jest gotowe, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Nie musisz już ugniatać ciasta. Jest gotowy do pieczenia bułek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g