ciasto czekoladowe bez pieczenia

niesamowicie delikatny, o Smaku czekoladowo - bananowym. Takie ciasta są dobre, gdy nie ma czasu na gotowanie z długim pieczeniem. Albo nie było piekarnika.. sytuacje mogą być różne, wtedy możesz zrobić takie ciasto. Przygotowanie jest dość proste, wystarczy ugotować krem i lukier. Jest również szybko impregnowany, wystarczy pół godziny, w zależności od używanego ciasteczka.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 75 % 38 g
255 kcal
IG: 5 / 55 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie kremu mlecznego na żółtkach. Wlej mleko do pojemnika z grubym dnem i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużej misce oddziel żółtka, dodaj do nich cukier waniliowy i zwykły, dobrze zmiel trzepaczką. Jeśli trudno jest mieszać, dodaj kilka łyżek mleka z całkowitej objętości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do przygotowanej masy, ciągle mieszając, wlej trochę gorącego mleka. Dobrze wymieszaj, stopniowo wlej całe mleko. Wlej mieszaninę mleka z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając silikonową szpatułką, aż masa zgęstnieje. Mój krem gotował się przez około 15 minut, czas może się różnić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy krem dobrze przylega do łopatki. Wyjmij patelnię z pieca, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Przykryj krem folią i pozwól mu trochę ostygnąć. Po chwili krem ustabilizuje się i stanie się jeszcze grubszy, wymieszaj krem i możesz go użyć. Wygodnie jest nakładać krem, gdy jest jeszcze ciepły i dobrze się leje. Trudniej jest pracować z całkowicie schłodzonym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składanie ciasta. Na spód odpowiedniej formy nałóż krem bardzo cienko, aby ciasteczka się nie przesuwały. Pierwszą warstwą kładziemy ciasteczka. Jeśli kształt nie pasuje do formatu ciasteczka, można go przyciąć, wypełniając cały obszar dna. Na ciasteczka nałożyć warstwę kremu, niezbyt grubą, wystarczy 0,3 - 0,4 cm, dobrze wygładzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na śmietanie kładziemy warstwę cienko pokrojonego bananai całkowicie przezroczysto Zamknij banany kremem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj banany warstwą ciasteczek, śmietaną na wierzchu, a więc powtarzaj warstwy, aż ciasteczka się skończą. Górna powinna uzyskać cienką warstwę kremu na ciasteczkach. Banany mogą być różnej wielkości, Zajęło mi 2 bardzo duże banany i 1/3 trzeciego. Jeśli małe, może potrzebować 3-4 sztuk.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotujemy" czekoladowy & quot; lukier. W naczyniu z grubym dnem wymieszaj cukier i mleko. Na małym ogniu ciągle mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj kakao. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. Wyjmij z pieca, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Trochę ostudzić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nałóż lukier na ciasto niemal natychmiast, aż zdąży się zestalić. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 5-10 minut i wstaw do lodówki na 1-1,5 godziny do impregnacji. Ciasto okazuje się delikatne, & quot;rozpływa się w ustach & quot;, o Smaku czekoladowo - bananowym. / Tak delikatny, że nawet trudno go dostać w jednym kawałku, więc lepiej pokroić wzdłuż granicy między ciasteczkami i wyjąć na małe kawałki, format tylko z ciasteczkami/.

takie ciasto można nawet zamrozić !
następnie używam wszystkich 5 bananów jak na zdjęciu, kruszę Duże ciasteczka. Nie zbieram warstwami, ale mieszam ze śmietaną i lukrem, okazuje się, że masa jest jak ajerkoniak.

rozłóż łyżkę na folii spożywczej, zawiń ją jak bułkę i do zamrażarki. Mrożone można łatwo pokroić w plastry, smakują jak czekoladowy nadzienie z bananem. Rozmraża się bardzo szybko, a wtedy będzie delikatna konsystencja zwykłego ciasta. Jest to wygodne, gdy potrzebujesz tylko kilku plasterków do kawy i nie zajmuje miejsca w lodówce, ale dostajesz w razie potrzeby.
jeszcze, podoba mi się, że pozostaje banan o zwykłym "surowym" smaku. W ten sposób nie podoba mi się smak banana z obróbką cieplną, chociaż każdy ma inny gust, cóż, w tym torcie jest tak.

dlatego przyznaję, że przepis może nie spodobać się każdemu, ale kto lubi świeże banany i czekoladowy smak - warto spróbować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy