skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę z klopsikami w powolnej kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Warzywa - marchew, cebula, ziemniaki - biorę średniej wielkości. Wermiszel można opcjonalnie zastąpić małym makaronem lub ryżem. Mięso mielone mam domowej roboty wieprzowinę / kurczaka. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, najpierw rozmrozić. Olej roślinny będzie potrzebny do pasażowania warzyw, możesz odmówić tego w przygotowaniu. Świeże warzywa, biorę koperek.
Krok 2:
Wlej olej roślinny do miski multicookera i włącz tryb "smażenie". Posiekaj obrane marchewki i cebulę: pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smaż warzywa na oleju na złoty kolor. Wyłącz tryb "smażenia".
Krok 3:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do cebuli i marchwi i wszystko wymieszaj. Jeśli zdecydujesz się obejść bez smażenia warzyw, to przygotowane warzywa-cebula, marchew, ziemniaki - natychmiast włóż do miski multicookera.
Krok 4:
Napełnij warzywa 1,5 litra gorącej wody. Zamknij pokrywkę i włącz tryb "Zupa" na 20 minut.
Krok 5:
Mam mięso mielone z cebulą w kompozycji, jeśli mięso mielone jest bez cebuli, można je drobno posiekać i dodać, również dla miękkości do mięsa mielonego można dodać jajko, bułkę tartą (jest to opcjonalne). Mokrymi rękami, ściskając małe kawałki mięsa mielonego, zwiń klopsiki. Wielkość klopsików według własnego gustu i życzeń.
Krok 6:
Po 20 minutach dodaj klopsiki do zupy i sól. Zamknij garnek pokrywką i kontynuuj gotowanie w trybie "Zupa" przez kolejne 10 minut.
Krok 7:
Dodaj makaron do zupy, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól. Możesz dodać inne ulubione przyprawy. Gotuj zupę przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Po pięciu minutach wyłącz Wolnowar. Opłucz świeże koperek pod bieżącą wodą, strząśnij nadmiar płynu i pokrój. Dodaj posiekaną zieleninę koperkową do zupy, zamknij pokrywkę i odstaw zupę na kilka minut.
Krok 9:
Zupa z klopsikami podawaj na gorąco, oferując świeże warzywa i świeży chleb. Ta zupa nadaje się również do menu dla dzieci.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g