skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Quiche Vulcan? Przygotowanie kremu. Wlej cukier do emaliowanej (szklanej) patelni lub rondla i wbij jajko. Ubij wszystko dobrze trzepaczką, aby uzyskać jednorodną masę.
Krok 2:
Wlej skrobię kukurydzianą i wlej mleko. Mieszać.
Krok 3:
Gotuj śmietanę na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aż do pierwszych bułek. Powinien dobrze zgęstnieć i być wolny od grudek.
Krok 4:
Dodaj masło do gorącego kremu i wszystko wymieszaj. Przykryj krem folią spożywczą i odłóż na bok.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. W głębokiej misce lekko ubij jajka z cukrem trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj mleko, cukier waniliowy, sól i olej roślinny. Mieszać.
Krok 7:
Przesiać przez sitko kakaowe, a następnie mąkę, dodać proszek do pieczenia i zagnieść ciasto o średniej gęstości i bez grudek.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką spód i boki. Wlać ciasto. Na samym środku rozprowadzamy krem-nie trzeba go wcześniej schładzać. Do pieczenia lepiej jest użyć dzielonej formy o średnicy 22 centymetrów.
Krok 9:
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 35-40 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z formy. Gotowość sprawdzamy wykałaczką.
Krok 10:
Przygotowanie glazury. Wymieszaj proszek kakaowy, cukier i mleko w rondlu. Gotuj na małym ogniu przez 7-8 minut, aż zgęstnieje przy ciągłym mieszaniu.
Krok 11:
Dodaj masło do gorącej glazury, wymieszaj. Lukier jest gotowy. Zgodnie z tym przepisem okazuje się miękki, po schłodzeniu nie karmelizuje, nie kruszy się i nie twardnieje na produktach.
Krok 12:
Ciasto Vulcan polewamy lukrem, tworząc dekoracyjne kropelki, jak pokazano na zdjęciu. W przypadku cienkiego strumienia wlałem lukier do torby i odciąłem końcówkę. Środek pozostawiamy nietknięty-to nasza & quot; Lawa & quot;.
to ciasto to prawdziwy prezent dla słodyczy. Możesz pić niesłodzoną herbatę, kawę ze śmietaną, kakao z mlekiem itp. podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby ciasto opadło. Wynik był dla mnie bardzo poprawny dzięki udanemu połączeniu biszkoptu czekoladowego i kremu. Życzę wszystkim smacznego i uduchowionej herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g