Sałatka Cole slow Classic

pyszna prosta sałatka z jarmużu witaminowego. To prosta sałatka z minimum dostępnych składników. Dzięki świeżym warzywom można go bezpiecznie uznać za witaminę. Główną różnicą między tą sałatką a prostymi sałatkami z kapusty jest jej dressing, dzięki czemu ta sałatka jest bardzo smaczna i soczysta.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 38 % 6 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Sałata jest kapustą, więc najważniejsze jest zwrócenie uwagi na kapustę. Lepiej będzie wziąć młodą kapustę do tej sałatki, ale jeśli nie jest to możliwe, to ze starej kapusty weź tylko cienkie liście bez grubych pieczęci. Marchew wybiera również soczysty, przyjemny smak warzyw, nie przelewający się. Każda musztarda nadaje się do sosu majonezowego, wziąłem ziarna. Sól, cukier, pieprz do smaku, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj głęboką miskę. Uwolnij kapustę ze zwiędłych liści i posiekaj bardzo cienko. Staraj się pokroić kapustę tak cienko, jak to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz marchewki. Pokrój marchewki również bardzo cienko - możesz zetrzeć. Użyłem koreańskiej tarki do marchwi. Dodaj posiekaną marchewkę do miski do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj liście selera i drobno posiekaj. Dodaj do sałatki. Jeśli seler nie jest ulubionym warzywem, możesz go odrzucić. Nie dodawaj w ogóle ani nie zastępuj na przykład jabłka, papryki, cebuli sałatkowej - wszystkie te składniki w tej czy innej wersji są dodawane do tej sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sól, cukier, czarny pieprz i wymieszaj. Dopraw sałatkę sosem przed podaniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatka Cole slow może być podana natychmiast po jej przygotowaniu. Może działać jako niezależne danie, a także służyć jako dodatek do mięsa, ziemniaków, kurczaka, ryb.

Sałatka Cole slow jest reprezentatywna dla kuchni amerykańskiej i dosłownie tłumaczy się jako sałatka coleslaw. Zwykle doprawiany mieszanką majonezu, śmietany lub jogurtu, musztardy i przypraw. Kapusta jest używana jako główny składnik, w którym można używać zarówno białej, jak i czerwonej, pekińskiej, a nawet brokułów. Możesz również dowolnie kroić kapustę, ale nadal jest smaczniejsza, gdy kapusta jest bardzo drobno posiekana.
istnieje wiele odmian tej sałatki, a nawet w różnych obszarach amerykańskich klasyczną wersją sałatki są sałatki z różnymi dodatkami i nie uważa się, że nie są to właściwe przepisy na sałatki, po prostu z czasem w każdym regionie pojawiły się własne interpretacje tej sałatki w postaci różnych dodatków do kapusty. Jako dodatki do sałatki z kapusty można użyć marchwi, cebuli sałatkowej, papryki, selera. O tym, który przepis na sałatkę Cole slow decyduje każdy. Moja ulubiona wersja sałatki z białej kapusty i marchewki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy