kasza grochowa z gulaszem

obfite, pożywne danie dla całej rodziny! Niedawno owsianka grochowa była jedną z popularnych potraw, teraz Można ją nazwać prawie egzotycznym daniem, rzadko jest przygotowywana. Ale w rzeczywistości jest to nie tylko smaczne danie, ale także bardzo zdrowe.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 43 % 13 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Możesz gotować owsiankę grochową zarówno na wodzie, jak i na bulionie mięsnym. Gotuje się go z warzywami, grzybami, mięsem, boczkiem, wędlinami i gulaszem. Zastanówmy się nad ostatnim przepisem. To najłatwiejsze i najszybsze danie do przygotowania.

aby groszek gotował się szybciej, należy go najpierw namoczyć i lepiej przez noc, wtedy dobrze puchnie. Łuskany groszek dokładnie spłukujemy, aż woda będzie czysta, napełniamy zimną wodą i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

rano ponownie myjemy groszek, napełniamy go świeżą partią zimnej wody, woda powinna być dwa razy większa niż groszek. Kładziemy patelnię z groszkiem na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 30 minut, aż groszek będzie miękki. Płyn powinien całkowicie odparować, a groszek powinien się zagotować. Dodaj kawałek masła, wyłącz ogień.

podczas gotowania grochu na patelni dusimy marchewki z cebulą na oleju roślinnym (marchewki pocieramy, obieramy cebulę i drobno siekamy nożem). Smaż warzywa przez około 10 minut, a następnie wyślij do nich gulasz. Gulasz można stosować zarówno z wołowiny, jak i wieprzowiny, w zależności od preferencji smakowych. Wymieszaj i gotuj gulasz z warzywami na małym ogniu przez 10 minut. Gulasz z warzywami łączy się z owsianką grochową i miesza. Owsianka grochowa z gulaszem jest gotowa. Pozostaje docenić smak.

takie danie jest szczególnie odpowiednie dla menu osób zaangażowanych w ciężką pracę fizyczną i pracujących na zewnątrz w chłodnych porach roku. Smacznego!

groszek to bardzo zdrowy produkt bogaty w aminokwasy, łatwo przyswajalne białka, błonnik i błonnik pokarmowy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Jest bogaty w witaminy z grupy B, A, C. E, PP, wapń, magnez, fosfor, potas i wiele innych, których potrzebuje również organizm ludzki. Groch przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi, normalizacji ciśnienia krwi, zapobiegania chorobom tarczycy i utraty wagi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy