skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Możesz gotować owsiankę grochową zarówno na wodzie, jak i na bulionie mięsnym. Gotuje się go z warzywami, grzybami, mięsem, boczkiem, wędlinami i gulaszem. Zastanówmy się nad ostatnim przepisem. To najłatwiejsze i najszybsze danie do przygotowania.
aby groszek gotował się szybciej, należy go najpierw namoczyć i lepiej przez noc, wtedy dobrze puchnie. Łuskany groszek dokładnie spłukujemy, aż woda będzie czysta, napełniamy zimną wodą i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
rano ponownie myjemy groszek, napełniamy go świeżą partią zimnej wody, woda powinna być dwa razy większa niż groszek. Kładziemy patelnię z groszkiem na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 30 minut, aż groszek będzie miękki. Płyn powinien całkowicie odparować, a groszek powinien się zagotować. Dodaj kawałek masła, wyłącz ogień.
podczas gotowania grochu na patelni dusimy marchewki z cebulą na oleju roślinnym (marchewki pocieramy, obieramy cebulę i drobno siekamy nożem). Smaż warzywa przez około 10 minut, a następnie wyślij do nich gulasz. Gulasz można stosować zarówno z wołowiny, jak i wieprzowiny, w zależności od preferencji smakowych. Wymieszaj i gotuj gulasz z warzywami na małym ogniu przez 10 minut. Gulasz z warzywami łączy się z owsianką grochową i miesza. Owsianka grochowa z gulaszem jest gotowa. Pozostaje docenić smak.
takie danie jest szczególnie odpowiednie dla menu osób zaangażowanych w ciężką pracę fizyczną i pracujących na zewnątrz w chłodnych porach roku. Smacznego!
groszek to bardzo zdrowy produkt bogaty w aminokwasy, łatwo przyswajalne białka, błonnik i błonnik pokarmowy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Jest bogaty w witaminy z grupy B, A, C. E, PP, wapń, magnez, fosfor, potas i wiele innych, których potrzebuje również organizm ludzki. Groch przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi, normalizacji ciśnienia krwi, zapobiegania chorobom tarczycy i utraty wagi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g