skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do zupy. Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki, umyj mięso i gotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez około 20 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Mięso wyjmujemy z bulionu, bulion przydaje się do przygotowania zupy, więc nie wylewamy go, ale filtrujemy i odstawiamy na bok.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki. Opłucz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie na puree.
Krok 3:
Odkładamy część kostek gotowanych ziemniaków, resztę ziemniaków popychamy lub mikserem zamieniamy w puree.
Krok 4:
Pozwól mięsu z kurczaka ostygnąć i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. W razie potrzeby marchewki można pokroić w kostkę lub plasterki, jeśli lubisz marchewki w zupie na kawałki.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 8:
Jeśli jest dostępny, możesz dodać łodygę selera do zupy, poprawi to smak zupy. Umyj seler i pokrój w kostkę.
Krok 9:
Dobrze spłucz ryż, aż woda będzie czysta.
Krok 10:
W garnku z bulionem z kurczaka gotującym się na kuchence włóż tłuczone ziemniaki i odłożone kawałki ziemniaków, natychmiast dodaj ryż i seler. Wymieszaj, aby ryż nie przykleił się do dna. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu od momentu wrzenia.
Krok 11:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Rozgrzewamy go. Połóż marchewki i cebulę na oleju, smaż je na lekki rumieniec. Dodaj przyprawy, posiekany czosnek na patelnię z warzywami, wymieszaj, podgrzej je, aby wzmocnić aromat i zdejmij z ognia. Przenieś smażenie warzyw na patelnię z zupą.
Krok 12:
Natychmiast wyślij posiekane mięso z kurczaka na patelnię. Mieszać. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz ogień. Przykryj garnek zupą pokrywką i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez co najmniej 20 minut.
Krok 13:
Podawaj zupę do stołu z białym chlebem i świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal / 100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g