sos sojowy Musztardowy

aromatyczny sos do ryb, owoców morza i warzyw! Pikantny, aromatyczny sos na bazie sosu sojowego i musztardy doskonale nadaje się do dań rybnych, owoców morza i warzyw! A także doskonale może być stosowany jako sos do lekkich sałatek. Przygotowany po prostu z dostępnych składników!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 88 % 45 g
144 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz w sklepach jest wiele tanich analogów sosu sojowego, ale nie goń za ceną - kupuj tylko naturalnie ugotowany sos sojowy. I oczywiście sos, który mówi, że powinien być nie zadziała używać do duszenia lub marynaty. Z cytryny potrzebujemy soku z połowy cytryny, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny wyprodukowany fabrycznie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sok z cytryny do sosu sojowego. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą, możesz nawet poparzyć cytrynę wrzącą wodą-w ten sposób da znacznie więcej soku. Polecam również użycie małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miód. Może to być absolutnie każdy, ale koniecznie naturalny, a nie Produkt miodowy. Jeśli twój miód jest zbyt gęsty, podgrzej go dosłownie przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Używam miodu kwiatowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj musztardę. Może być również absolutnie dowolny: ziarnisty, Dijon, Francuski. Używam zwykłej rosyjskiej ostrej musztardy. Dozwolone jest zastąpienie musztardy 1 łyżeczką.proszek musztardowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmielony pieprz. Używam mieszanki ostrej papryki, ale wystarczy jeden rodzaj ostrej papryki: czarna lub czerwona. Możesz dodać trochę przypraw do swoich upodobań. Zauważam, że nie wszystkie znane przyprawy dobrze komponują się z sosem sojowym, ale mielony rozmaryn, suszony lub świeży czosnek, a także zioła prowansalskie na pewno się tutaj sprawdzą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj sos. Mieszaj, aż sos będzie gładki, musztarda powinna się bardzo dobrze rozprowadzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taki sos może być używany jako marynata do mięsa lub kurczaka, jako sos do sałatki warzywnej lub jako sos do ryb i potraw warzywnych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy