skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos majonezowy z czosnkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jajka do przygotowania sosu są używane na surowo. Dlatego lepiej jest wziąć najnowsze i zakupione od zaufanego sprzedawcy. Weź olej roślinny absolutnie bez zapachu. Smak, nawet ten, który bardzo lubisz w oleju, może zepsuć smak majonezu. Dostosuj ilość czosnku do smaku. Aby nie marnować dużo wysiłku i czasu na uzyskanie soku, wybierz cytrynę lepiej.
Krok 2:
Czosnek obrać, umyć i przepuścić przez prasę lub bardzo drobno posiekać nożem. Nawet jeśli jesteś pewien możliwości swojego blendera, lepiej zrobić to z wyprzedzeniem i nie wysyłać dużych kawałków do sosu. Ze względu na wystarczająco dużą ilość oleju w sosie czosnek nie będzie mógł zostać zmiażdżony przez blender.
Krok 3:
Wlej olej roślinny, jajka i sok z cytryny do miski blendera lub głębokiego naczynia, w którym wygodnie będzie ubijać.
Krok 4:
Trzymając trzepaczkę blendera na dnie miski, ubijaj, aż prawie cała masa stanie się biała.
Krok 5:
Dodaj trochę soli i pieprzu, posiekany czosnek. Kontynuuj ubijanie sosu, aż uzyskasz puszystą i gładką białą masę.
Krok 6:
Przenieś powstały sos do szklanego lub ceramicznego pojemnika z pokrywką. Możesz użyć natychmiast lub przechowywać nie więcej niż tydzień w lodówce.
z podanej liczby produktów uzyskuje się około 300 ml sosu.
taki majonez świetnie nadaje się do przyprawiania sałatek warzywnych, takich jak sos do ryb, drobiu i mięsa. Uwielbiam grzanki z chleba żytniego z takim majonezem.
zamiast całych jajek do przygotowania majonezu można użyć samych żółtek. Jednocześnie konsystencja sosu staje się nieco grubsza, smak jest bogatszy, a kolor bardziej kremowy.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g