skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Deli z karpia w domu? Przygotuj jedzenie. Aby przygotować balyk, lepiej jest użyć dużych tuszy karpia, które mają więcej miąższu, a kości są duże i łatwe do usunięcia. Moja ryba nie była duża, ale nawet z takiej okazała się całkiem przyzwoita.
Krok 2:
Wypatrosz tuszę rybną, oczyść, spłucz. Odetnij głowę, ogon, płetwy. Pokrój tuszę na dwie części, usuń grzbiet.
Krok 3:
Wlej sól, cukier do miski, dodaj liść laurowy (połamany na małe kawałki), ziarna pieprzu, ziele angielskie, kolendrę, w razie potrzeby możesz użyć innych przypraw. Aby lepiej otworzyć aromat przypraw, możesz zmiażdżyć ziarna kolendry i ziarna pieprzu nożem. Wymieszaj przyprawy.
Krok 4:
Tołpyga ma jasny, specyficzny zapach ryby, więc przyprawa jest potrzebna nie tylko po to, aby przekąska była aromatyczna, ale także po to, aby nieco stłumić ten zapach. Zetrzyj kawałki ryby ze wszystkich stron gotowanymi przyprawami.
Krok 5:
Włóż rybę do miski z resztkami przypraw. Musisz upewnić się, że cały miąższ ryby jest pokryty solą. Do solenia ryb można użyć plastikowych, szklanych lub emaliowanych głębokich naczyń. Jeśli kawałki o Pełnej długości nie mieszczą się, można je pociąć na kilka dodatkowych kawałków.
Krok 6:
Połóż ucisk na rybie. Może to być talerz, na którym należy umieścić słoik z wodą. Umieść miskę ryb w lodówce na 5 dni. Po określonym czasie sól rozpuści się, tworząc marynatę, którą ryba wchłonie. Opłucz rybę czystą zimną wodą, zalej ją w misce przegotowaną zimną wodą i pozostaw na 5 godzin w chłodnym miejscu.
Krok 7:
Następnie spuść wodę, zawieś kawałki ryby na drucie lub innym urządzeniu nad zlewem, aby cała ciecz była z nich szklana. Następnie przenieś karpia do chłodnego miejsca do suszenia na kilka dni. Jesienią, wiosną Deli dobrze suszyć na balkonie lub loggii. Temperatura powietrza nie powinna być wysoka, ale pomieszczenie powinno być wentylowane. Nie powinieneś suszyć ryby dłużej, Deli powinien pozostać miękki i soczysty.
Krok 8:
Przekąska jest gotowa. Podaj Deli do stołu. Smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g