skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić quiche z łososiem i brokułami? Odmierz potrzebne składniki do ciasta kruchego. Masło powinno być zimne.
Krok 2:
Przesiej mąkę do odpowiedniej wielkości miski, aby wzbogaciła się w tlen.
Krok 3:
Włóż zimne masło do przesianej mąki.
Krok 4:
Szybko zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy. Bardzo ważne jest, aby nie opóźniać procesu, aby olej nie stopił się z ciepła rąk. Następnie ciasto kruche po upieczeniu okaże się kruche i delikatne. Możesz zrobić kruche okruchy w misce blendera.
Krok 5:
W małej misce ubij widelcem jajko solą, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj ubite jajko do kruszonki. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli podczas ugniatania widać, że ciasto jest nieco strome, dodaj łyżkę zimnej wody.
Krok 7:
Nie musisz długo wyrabiać ciasta. Zbierz ciasto w kulkę, włóż do torby lub zawiń w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na 20-30 minut.
Krok 8:
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej lub pergaminu w okrągłą warstwę o grubości około 5 mm.Rozmiar warstwy powinien być większy niż rozmiar formy używanej do pieczenia ciasta.
Krok 9:
Przykryj spód formy o średnicy 20-22 cm pergaminem. Przenieś ciasto do formy, uformuj boki o wysokości około 3 cm. Możesz dodatkowo przykryć ciasto pergaminem i wlać suchy ładunek (groch, fasola).
Krok 10:
Piec podstawę ciasta w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut. Jeśli pieczesz z ładunkiem, ładunek należy usunąć wcześniej, aby dno było lepiej upieczone. Czas i tryb pieczenia może być inny. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.
Krok 11:
Podczas pieczenia bazy przygotuj nadzienie do ciasta. Wcześniej oczyściłem rybę ze skóry i kości. Do tego ciasta użyłem świeżej ryby, możesz wziąć lekko soloną lub wędzoną, ale wtedy konieczne będzie dostosowanie ilości soli. Brokuły można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 12:
Filet z łososia pokroić w drobną kostkę.
Krok 13:
Jeśli kapusta jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać przed gotowaniem. Opłucz różyczki brokułów, zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Blanszuj kapustę na umiarkowanym ogniu przez 3 do 4 minut. Wrzuć brokuły na sito, aby szkło woda.
Krok 14:
Umyj jajka, osusz. Ubij jajka ze śmietaną, aż będą gładkie.
Krok 15:
Wlać sól, dodać gałkę muszkatołową(opcjonalnie), wymieszać.
Krok 16:
Połóż kawałki łososia na upieczonej podstawie.
Krok 17:
Rozłóż różyczki brokułów.
Krok 18:
Wypełnij nadzienie nadzieniem jajeczno-kremowym.
Krok 19:
Włóż quiche do piekarnika nagrzanego do 180C na 30-35 minut. Nadzienie powinno dobrze zgęstnieć i przyrumienić na brzegach. Gotowe ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 20:
Pokrój quiche na porcje i podawaj. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g