quiche z łososiem i brokułami

jasne, smaczne, na powitanie gości i codzienne menu! Quiche z łososiem i brokułami to połączenie cienkiego kruchego ciasta, nadzienia i polewy, które nadają ciastu delikatny kremowy smak. Można go podawać o każdej porze dnia i jako świąteczną przekąskę. Gotowanie nie jest trudne, ale nikogo nie pozostawi obojętnym!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 32 % 12 g
215 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić quiche z łososiem i brokułami? Odmierz potrzebne składniki do ciasta kruchego. Masło powinno być zimne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do odpowiedniej wielkości miski, aby wzbogaciła się w tlen.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż zimne masło do przesianej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szybko zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy. Bardzo ważne jest, aby nie opóźniać procesu, aby olej nie stopił się z ciepła rąk. Następnie ciasto kruche po upieczeniu okaże się kruche i delikatne. Możesz zrobić kruche okruchy w misce blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małej misce ubij widelcem jajko solą, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ubite jajko do kruszonki. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli podczas ugniatania widać, że ciasto jest nieco strome, dodaj łyżkę zimnej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie musisz długo wyrabiać ciasta. Zbierz ciasto w kulkę, włóż do torby lub zawiń w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej lub pergaminu w okrągłą warstwę o grubości około 5 mm.Rozmiar warstwy powinien być większy niż rozmiar formy używanej do pieczenia ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj spód formy o średnicy 20-22 cm pergaminem. Przenieś ciasto do formy, uformuj boki o wysokości około 3 cm. Możesz dodatkowo przykryć ciasto pergaminem i wlać suchy ładunek (groch, fasola).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec podstawę ciasta w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut. Jeśli pieczesz z ładunkiem, ładunek należy usunąć wcześniej, aby dno było lepiej upieczone. Czas i tryb pieczenia może być inny. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia bazy przygotuj nadzienie do ciasta. Wcześniej oczyściłem rybę ze skóry i kości. Do tego ciasta użyłem świeżej ryby, możesz wziąć lekko soloną lub wędzoną, ale wtedy konieczne będzie dostosowanie ilości soli. Brokuły można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Filet z łososia pokroić w drobną kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jeśli kapusta jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać przed gotowaniem. Opłucz różyczki brokułów, zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Blanszuj kapustę na umiarkowanym ogniu przez 3 do 4 minut. Wrzuć brokuły na sito, aby szkło woda.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umyj jajka, osusz. Ubij jajka ze śmietaną, aż będą gładkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlać sól, dodać gałkę muszkatołową(opcjonalnie), wymieszać.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż kawałki łososia na upieczonej podstawie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż różyczki brokułów.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wypełnij nadzienie nadzieniem jajeczno-kremowym.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż quiche do piekarnika nagrzanego do 180C na 30-35 minut. Nadzienie powinno dobrze zgęstnieć i przyrumienić na brzegach. Gotowe ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój quiche na porcje i podawaj. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy