skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę rybną pod futrem? Przygotuj jedzenie. Wygodniej i szybciej będzie używać gotowego fileta śledziowego. Ale możesz też sam posiekać rybę. Buraki, marchew i ziemniaki dobrze spłucz pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.
Krok 2:
Filety śledziowe osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Możesz użyć świeżych solonych ryb lub konserw w oleju. Użyłam marynowanej w oleju. Ostrożnie wybierz pestki, jeśli pozostały w filecie.
Krok 3:
Jak gotować warzywa? Gotuj buraki i marchewki z ziemniakami w różnych garnkach we wrzącej wodzie do miękkości. Gotowanie ziemniaków i marchwi zajmuje 15-20 minut. Na gotowanie buraków-1-1, 5 godziny, w zależności od jego wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową. Spuść wodę i ostudź warzywa. Obierz schłodzone ziemniaki, marchewkę i buraki. Zetrzyj je pojedynczo na średniej tarce.
Krok 4:
Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Zetrzyj również schłodzone jajka na średniej tarce.
Krok 5:
Połóż warstwę śledzia na półmisku, spłaszcz go. Posmaruj majonezem na wierzchu. Podlałam z torebki cukierniczej z dyszą "zamkniętą gwiazdą& quot;, aby nie złamać warstwy, co zwykle ma miejsce podczas smarowania zwykłą łyżką.
Krok 6:
Następnie ułóż warstwę gotowanych ziemniaków, które również posmaruj majonezem.
Krok 7:
Potem są marchewki i majonez.
Krok 8:
Ułóż jajka w następnej warstwie, polej je również majonezem.
Krok 9:
Buraki układane są górną i ostatnią warstwą.
Krok 10:
Na wierzch zrób siateczkę majonezu lub po prostu nałóż majonez i posmaruj łyżką, aby majonez zmienił kolor na różowy. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1,5 godziny do impregnacji. Następnie możesz podać go do stołu. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g