skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bezglutenowe ciasto do pizzy? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Łatwiej jest kupić gotową mąkę ryżową i kukurydzianą, ponieważ robisz to sam w młynku do kawy wystarczająco długo. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć inny olej roślinny według własnych upodobań.
Krok 2:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Dodaj cukier, sól i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj łyżką, aż się rozpuści. W przypadku braku specjalnego termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: należy upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.
Krok 3:
W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę ryżową i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Następnie dodaj trochę mąki kukurydzianej, wyrabiając ciasto. Ciasto w porównaniu z ciastem z mąki z glutenem nie jest elastyczne i nie zachowuje kształtu, jakby się rozpadało. Tak powinno być. Najważniejsze, że nie powinno być suche.
Krok 5:
Ugniataj ciasto rękami przez 10 minut. Następnie posmaruj ręce, spód i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto się nie przykleiło. Zbierz ciasto w bryłę.
Krok 6:
Przykryj ciasto folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. Aby ciasto odniosło sukces, musi znajdować się w ciepłym miejscu o wysokiej wilgotności. Kiedy ciasto wyrosło, pojawiły się na nim pęknięcia, możesz z nim pracować. Z tej ilości ciasta można zrobić 2 średnie pizze.
Krok 7:
Ciasto jest bardzo delikatne, więc lepiej rozprowadzić je na blasze do pieczenia rękami. Pamiętaj, aby nasmarować blachę do pieczenia lub papier do pieczenia. Przed włożeniem pizzy do piekarnika pozostaw ją na pół godziny, aby się wyprostowała. Dzięki temu ciasto będzie bardziej bujne. Reżim temperaturowy jest taki sam jak w tradycyjnym cieście do pizzy.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g