skład / składniki
metoda gotowania
miętus obrać, wypatroszyć, wyjąć wątrobę i mleko, namoczyć.
następnie ostrożnie usuń skórkę.
zeskrob mięso z kości, przenieś do miski.
złóż na patelnię: ogon, płetwy, kości, głowę. Zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut z groszkiem pieprzowym, lavrushką, całą cebulą, posiekanym korzeniem pietruszki, kawałkami marchwi.
odcedź bulion i przenieś do innego rondla.
przewiń mięso miętusa przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z surowym jajkiem, mąką, solą i pieprzem.
doprowadzić bulion do wrzenia.
z powstałego ciasta zwiń taki wałek o grubości 3 cm i wrzuć go na 5 minut do wrzącego bulionu.
po wyciągnięciu łyżką cedzakową, schłodzeniu i pokrojeniu w kółka.
zagotuj wątrobę i mleko w bulionie.
3 minuty przed końcem gotowania dodaj do ucha kapary, połówki oliwek, masło i "pierogi" z miętusa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Miętus gotowany - 92 kcal/100g
- Miętus świeży - 80 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g