ciasto bez pieczenia z ciasteczkami ziemniaki

Luksusowe domowe ciasto DIY! Świetna uczta dla słodyczy! Ciasto jest szybko gotowane, nie wymaga specjalnych umiejętności i zręczności. Proces gotowania jest bardzo łatwy, a wszystkie użyte produkty są proste i niedrogie!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 28 % 22 g
węglowodany 63 % 50 g
592 kcal
IG: 4 / 65 / 31

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty niezbędne do przygotowania ciasta bez pieczenia ciasteczek ziemniaki. Będziesz potrzebował: kruche kruche ciasteczka (domowe lub sklepowe), kakao w proszku, mleko skondensowane, masło, orzechy włoskie. Zamiast proszku kakaowego można użyć zamiennika kakao.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kruche ciasteczka rozbij rękami na mniejsze kawałki, a następnie za pomocą maszynki do mięsa lub mocnego blendera zmiel ciasteczka na jednorodne małe okruchy. Wstępnie złamane ciasteczka są znacznie łatwiejsze i szybsze do zmielenia w przyszłości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trochę osusz orzechy włoskie na suchej patelni. Zmiel orzechy blenderem lub moździerzem na drobne okruchy. dodaj posiekane orzechy włoskie i zmiękczone masło do okruchów kruchego ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łyżką stołową lub rękami zmiel okruchy ciastek i zmiażdżone orzechy wraz z masłem na gładką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie dodaj mleko skondensowane i wymieszaj na możliwie jednorodną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinna być miękka, lekko krucha, ale plastyczna masa, która dobrze trzyma swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagęszczając masę kruchego ciasta rękami uformuj "ziemniaki" o małym owalnym kształcie. Zrobiłam ciasteczka po 70 g.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie zwiń każde ciastko w proszku kakaowym i ułóż na dużym płaskim naczyniu i lekko ostudź. Podałam ciasto bez pieczenia z ciasteczek ziemniaki w papierowych foremkach, które służą do pieczenia babeczek.

aby ciasto bez pieczenia z ciasteczek udało się i dobrze smakowało, konieczne jest stosowanie produktów wysokiej jakości. Masło powinno być tak świeże, jak to tylko możliwe, wysokiej jakości i na pewno naturalne. Warto również zadbać o to, aby zarówno kakao w proszku, jak i mleko skondensowane również spełniały te kryteria. Najbardziej naturalne produkty są kluczem do sukcesu!
orzechy włoskie można pominąć w przepisie lub zastąpić innymi miękkimi orzechami, takimi jak orzechy nerkowca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy