dżem z agrestu i czerwonej porzeczki

Ten przepis na dżem spodoba ci się letni smak jagód! Objadanie się!
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 39 g
151 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min
umyj agrest, wysusz go, usuwając nadmiar. Wlać do głębokiego naczynia i stłumić drewnianym popychaczem-jagody powinny pęknąć.
przetwarzaj również czerwone porzeczki. Następnie przetrzyj go przez sito, usuwając nasiona i skórki (wyciśnij z nich cały sok).
wymieszaj sok z porzeczek z cukrem, umieść na kuchence i zagotuj, mieszając. Dodaj agrest, wymieszaj i zagotuj. Gotuj przez 20 minut, zmniejszając ogień do minimum. Okresowo mieszaj dżem i usuwaj piankę.
wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć dnem do góry, zawiń, aż ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy