dżem z agrestu i czerwonej porzeczki
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
umyj agrest, wysusz go, usuwając nadmiar. Wlać do głębokiego naczynia i stłumić drewnianym popychaczem-jagody powinny pęknąć.
przetwarzaj również czerwone porzeczki. Następnie przetrzyj go przez sito, usuwając nasiona i skórki (wyciśnij z nich cały sok).
wymieszaj sok z porzeczek z cukrem, umieść na kuchence i zagotuj, mieszając. Dodaj agrest, wymieszaj i zagotuj. Gotuj przez 20 minut, zmniejszając ogień do minimum. Okresowo mieszaj dżem i usuwaj piankę.
wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć dnem do góry, zawiń, aż ostygnie.
przetwarzaj również czerwone porzeczki. Następnie przetrzyj go przez sito, usuwając nasiona i skórki (wyciśnij z nich cały sok).
wymieszaj sok z porzeczek z cukrem, umieść na kuchence i zagotuj, mieszając. Dodaj agrest, wymieszaj i zagotuj. Gotuj przez 20 minut, zmniejszając ogień do minimum. Okresowo mieszaj dżem i usuwaj piankę.
wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć dnem do góry, zawiń, aż ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g