Sałatka ze smażonymi grzybami i cebulą

zdrowe i satysfakcjonujące danie-dedykowane miłośnikom zdrowej żywności! Pyszne i sycące, aromatyczne i niekonwencjonalne - chodzi o jedną z moich ulubionych sałatek wegetariańskich z czarną soczewicą i orzeszkami piniowymi. Ale można go również podawać jako drugie danie. Jedzenie podbija z pierwszą łyżką oryginalnością i ciekawą kombinacją składników, a także jest mega przydatne.
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

osobno chcę zauważyć, że danie zawiera jednocześnie dwa najzdrowsze składniki, które mają korzystny wpływ na ludzkie ciało. Pierwszym z nich jest czarna soczewica, czyli bieługa, powszechnie kochana i powszechnie używana przez wegetarian. A drugi to orzeszki piniowe, których skład chemiczny jest po prostu niesamowity: mają korzystny wpływ na ogólny stan organizmu.

Zacznijmy więc gotowanie, do czego służy:

1. Umyte i obrane grzyby drobno posiekaj i smaż z solą i pieprzem na maśle do miękkości. Grzyby powinny być miękkie i rumiane, a cały nadmiar płynu odparować.
2. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Smażyć na małym ogniu na oliwie z oliwek na złoty kolor.
3. Wlać soczewicę bulionem warzywnym (lub zimną wodą), posolić, zagotować i gotować przez 20 minut. Soczewica powinna stać się miękka, ale nie powinna się gotować.
4. Wymieszaj gotowe składniki, jeśli to konieczne, sól.
5. Połóż poduszkę z rukoli na talerzu, połóż na niej mieszankę grzybów, soczewicy i cebuli.
6. Wymieszaj orzeszki piniowe i kapary i posyp je na wierzchu.

podawaj danie na ciepło, obficie dekorując czosnkiem lub cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Czarna soczewica - 324   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy