skład / składniki
metoda gotowania
1.Jak zrobić sałatkę z połamanych ogórków? Umyj ogórki, pokrój wzdłuż na połówki i usuń nasiona. Jest to bardzo proste za pomocą łyżeczki.
2. Teraz robimy ogórki "połamane". Dosłownie:) Odwróć połówki skórą do góry i uderz szerokim nożem (jego płaską stroną). Konieczne jest, aby ogórki lekko pękły.
3. Pokrój ogórki na małe kawałki o dowolnym kształcie, przenieś je do miski, a następnie posyp solą (około 1 łyżeczką), zalej octem, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
4. Usuń pestkę z oliwek, pokrój na małe kawałki.
5. Paprykę chili pokroić w cienkie pierścienie, drobno posiekać zieloną cebulę, pokroić bazylię (liście bazylii można pozostawić w całości), wycisnąć sok z cytryny do szklanki.
6. Wrzuć ogórki do durszlaka, a następnie przenieś je do salaterki.
7. Dodaj chili, cebulę i kawałki oliwek do ogórków.
8. Zalej wszystko sokiem z cytryny (około 2 łyżkami stołowymi - skup się na swoim smaku).
9. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, dopraw sałatkę mieszanką.
10. Posyp sałatkę czarnym pieprzem, bazylią i natychmiast podawaj.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g