skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z młodej kapusty? Aby przygotować sałatkę, weź główkę kapusty, obetrzyj górne liście i posiekaj. Postaraj się, aby było to jak najmniejsze. Możesz użyć specjalnego noża lub obieraczki do warzyw. Następnie pamiętaj o kapuście rękami. Z tego stanie się bardziej miękki i szybciej wypuści sok w sałatce.
Krok 2:
Ogórki umyć i pokroić w drobną kostkę. Koniecznie spróbuj ogórka, jeśli jest gorzki. Wybierz metodę krojenia - możesz pokroić ogórek w kostkę, a nawet zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3:
Połącz wgniecioną kapustę i pokrojone ogórki.
Krok 4:
Opłucz zieloną cebulę i koperek i dobrze wysusz, nadmiar wilgoci nie jest potrzebny sałatce. Oderwij koperek, oddzielając zielenie od grubych łodyg. Następnie drobno posiekaj cebulę i koperek.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę i posiekany koperek do sałatki.
Krok 6:
Dopraw sałatkę oliwą z oliwek i octem. Zamiast octu możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny. Wymieszać. Następnie spróbuj sałatki. I dopiero potem dodaj trochę soli lub cukru. Schłodzić gotową sałatkę, włożyć do salaterki i podawać. Smacznego!
jarmuż świetnie nadaje się do dodawania go do różnych diet. Ile go nie jesz, nadal nie przytyjesz. W końcu dostępny błonnik i Witaminy dostarczają organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje i mają korzystny wpływ na trawienie.
nie tylko biała kapusta nadaje się do robienia sałatek. Możesz także użyć Pekinu, Brukseli,czerwonej kapusty, chińskiej lub brokułów.
świeża, młoda kapusta jest bez wątpienia bardzo zdrowa. Do takiej sałatki z kapusty można dodać dowolne warzywa-ogórki, marchew, paprykę, kukurydzę, cebulę, groszek. W każdej opcji będzie nowa i smaczna sałatka. Istnieją nawet sałatki z kapusty z kaszą, na przykład z ryżem.
do opatrunku takiej sałatki możesz użyć śmietany lub majonezu. Ale jeśli trzymasz się zdrowszej diety, polecam stosowanie oliwy z oliwek.
sałatki Coleslaw są świetne, ponieważ można je gotować przez cały rok. W końcu jest zawsze dostępna. Tylko w różnych porach roku można do niego dodawać warzywa sezonowe.
a aby przygotować kapustę na przyszłość, można ją zakwasić, posolić lub marynować. I użyj w sałatce już w tej formie.
ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele możliwości zastosowania kapusty w dowolnej jej formie.
Skórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g