skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie składniki niezbędne do przygotowania. Z podanej ilości wyjdzie 0,5 litra gotowego sosu agrestowego do mięsa. Z zielonego agrestu przyprawa okaże się bardziej kwaśna i cierpka, z czerwonego agrestu będzie delikatniejsza, ale obie opcje będą pasować do mięsa. Przyprawy chmielowo-suneli nadają się do mięsa.
Krok 2:
Przygotuj agrest, posortuj go, umyj pod bieżącą wodą i wysusz. Jeśli będziesz cierpliwy i odetniesz znamiona i ogony jagód, będzie jeszcze lepiej. Do tych celów dobrze nadają się zwykłe nożyczki do manicure.
Krok 3:
Przygotowany agrest wkładamy do rondla. Dodaj 2-3 łyżki wody. Pozostaw na noc lub co najmniej 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 4:
Słoiki na przyprawy przeznaczone do długotrwałego przechowywania lepiej umyć sodą i wysterylizować. Pokrywki sterylizujemy metodą 10-minutowego gotowania.
Krok 5:
Postaw patelnię z agrestem na cichym ogniu. Dusić jagody na małym ogniu, aż będą miękkie (około 10 minut).
Krok 6:
Sos można zrobić z całych owoców agrestu lub jagód przepuszczonych przez maszynę do mięsa. Jeśli po zmieleniu za pomocą maszynki do mięsa lub blendera masa jagodowa zostanie dodatkowo przetarta przez sito, konsystencja sosu będzie delikatniejsza i gładsza, ponieważ nie będzie w nim Kości. Po prostu przerwałem zawartość garnka za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 7:
Wlej cukier i sól do przecieru agrestowego. Nigdy nie używaj drobnej lub jodowanej soli do gotowania w puszkach. Najlepiej nadaje się duża zwykła sól lub specjalna do solenia warzyw. Gotuj sos, aż luźne produkty się rozpuszczą.
Krok 8:
Dodaj chmiel-suneli i czosnek przepuszczony przez prasę, gotuj sos przez kolejne 10 minut.
Krok 9:
Wlej olej i ocet do sosu agrestowego, wymieszaj.
Krok 10:
Rozprowadzamy do przygotowanych słoików i szczelnie zamykamy je metalowymi pokrywkami. Sos musi być hermetycznie zamknięty, do tego celu nadają się tylko metalowe pokrywki TYPU "TWIST-OFF" lub pod rolką specjalnym kluczem.
domowy sos agrestowy na zimę smakuje bardzo podobnie do tkemali ze śliwki wiśniowej. Oczywiście agrest tkemali można nie tylko zamknąć w celu długotrwałego przechowywania, ale także podać na stół natychmiast po ugotowaniu.
najlepiej przechowywać agrestową przyprawę do mięsa wykonaną zgodnie z tym przepisem w chłodnym miejscu, chociaż w ogrzewanym pomieszczeniu nie zepsuje się przez długi czas.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g