skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wołowiną i grzybami? Przygotuj składniki. Ugotuj mięso z wyprzedzeniem i całkowicie ostudź. Odcedź płyn z grzybów, połóż grzyby na sicie. Możesz wziąć świeże grzyby zamiast konserw, należy je najpierw usmażyć. Umyj pieprz, osusz.
Krok 2:
Jak gotować wołowinę? Wlej 2,5 litra czystej zimnej wody do rondla, włóż wołowinę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę. Gotuj mięso do miękkości, 40 minut do 1,5 godziny, w zależności od wielkości i jakości kawałka.
Krok 3:
Wyjmij mięso z bulionu i ostudź (możesz użyć bulionu do przygotowania innych potraw). Pokrój w kostkę.
Krok 4:
Do sosu przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z majonezem.
Krok 5:
Paprykę pokroić w paski.
Krok 6:
Ogórki pokrój również w paski.
Krok 7:
Włóż wołowinę, grzyby, ogórki, paprykę do salaterki. Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 8:
Wymieszaj i podawaj. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal / 100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g