Sałatka z wołowiną i grzybami

obfite, oryginalne, soczyste, pyszne! Sałatka z wołowiną i grzybami to przepis na proste, ale efektowne danie, które jest również łatwe do przygotowania. Sałatka nadaje się na każdą ucztę — zarówno codzienną, jak i świąteczną. Może zastąpić posiłek, ponieważ zawiera mięso i warzywa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiną i grzybami? Przygotuj składniki. Ugotuj mięso z wyprzedzeniem i całkowicie ostudź. Odcedź płyn z grzybów, połóż grzyby na sicie. Możesz wziąć świeże grzyby zamiast konserw, należy je najpierw usmażyć. Umyj pieprz, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować wołowinę? Wlej 2,5 litra czystej zimnej wody do rondla, włóż wołowinę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę. Gotuj mięso do miękkości, 40 minut do 1,5 godziny, w zależności od wielkości i jakości kawałka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij mięso z bulionu i ostudź (możesz użyć bulionu do przygotowania innych potraw). Pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do sosu przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokroić w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki pokrój również w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wołowinę, grzyby, ogórki, paprykę do salaterki. Dopraw sałatkę majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj i podawaj. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal / 100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy