skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić klopsiki na parze?
możesz ugotować to danie w dowolny dogodny sposób. Bardzo dobrze, jeśli jest parowiec lub Multicooker z programem "para". Ale nawet bez urządzeń kuchennych możliwe jest przygotowanie dania przy użyciu starej metody babci: nad garnkiem z wrzącą wodą. Najważniejsze jest, aby mieć ochotę i zaopatrzyć się w dobry nastrój!
1. Wlej ryż do małej miski, zalej zimną wodą. Pozostaw na co najmniej dwie godziny. Ryż w tym czasie powinien dobrze puchnąć.
2. Po upływie określonego czasu spuść wodę. I rozłóż ryż cienką warstwą na powierzchni roboczej wyłożonej pergaminem w kilku warstwach. Niech wyschnie. Można również rozłożyć na dużej blasze do pieczenia.
3. Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso na małe kawałki. Następnie posiekaj za pomocą maszynki do mięsa. Sól mielona.
4. Zmiel grzyby shiitake za pomocą blendera. Imbir obrać, posiekać. Możesz zetrzeć imbir lub posiekać z grzybami. Obierz cebulę, posiekaj blenderem. Chociaż możesz drobno posiekać cebulę, jest to opcjonalne. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj.
5. Dodaj imbir i grzyby do mielonego mięsa, dodaj mąkę ryżową, sos ostrygowy, posiekaną cebulę i zieloną cebulę, wlej brązowy cukier, dopraw czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
6. Zwiń małe kulki z mielonego mięsa. Klopsiki powinny mieć około dwóch centymetrów średnicy. Wrzuć klopsiki do ryżu, jakby je spanikowały.
7. Umieść klopsiki w koszu do gotowania na parze, obserwując niewielką szczelinę. Z określonej liczby składników otrzymasz dwie partie, to znaczy będziesz musiał zrobić dwie zakładki klopsików na przemian.
8. Gotuj na parze przez 30-35 minut od momentu zagotowania wody. Gotowe klopsiki można natychmiast podać.
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g