konfitura Malinowa

Słodka, gęsta masa o bogatym smaku rozpływa się w ustach! Konfitura malinowa zachwyci szczególnie miłośników kuchni francuskiej.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 42 g
157 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybrane maliny zamieniamy w ciągłą jednorodną masę za pomocą domowego blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powstałe przecier jagodowy filtrujemy za pomocą sita. W ten sposób uratujemy się przed małymi pestkami malin, których nie potrzebujemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij połowę cytryny do puree

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj pojemnik do gotowania i wlej tam mieszankę malin. Cukrujemy, a następnie włączamy piec

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj kleik przez 5 minut, usuwając powstałą pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To, co stało się w wyniku gotowania, nie jest jeszcze konfiturą, ale jest już blisko. Dajemy półfabrykatowi całą noc na ochłodzenie wewnątrz lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rano wyjmujemy i gotujemy ponownie. Wszystko tak jak ostatnim razem-wysoka temperatura, 5 minut. Zagotuj, wyłącz. Wszystko, co najważniejsze, zostało w tyle.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej Konfiturę malinową do przegotowanych słoików, które zatykamy. Puszki powinny ostygnąć dnem do góry, aby pokrywki nie odleciały. Po schłodzeniu przenosimy słoiki do piwnicy))

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatny, pachnący konfitura doskonale rozjaśni wczesne zimowe wieczory.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy