pasztet śledziowy
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
masło śledziowe przygotowuje się w maszynce do mięsa, naprzemiennie, przepuszczamy przez nie kawałki gotowanej marchewki, filety śledziowe oczyszczone z kości, masło i ser topiony. Ser musi być twardy, w przeciwnym razie zostaną rozmazane w maszynce do mięsa, a masło dobrze schłodzone. Dobrze wymieszaj powstałą masę i włóż do lodówki, aby masło lekko ostygło. Lubię jeść masło śledziowe, zarówno z czarnym, jak i białym chlebem, dekorując je ziołami. Ale smak "czerwonego kawioru" jest bardziej wyraźny, jeśli robisz kanapki z białym chlebem lub bochenkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g