skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.
Krok 2:
Przygotuj produkty, na tę ilość jagód wziąłem 4 słoiki x 0,720. Czuję się komfortowo gotując kompot w małych. Taka objętość bez sterylizacji zwykle nie jest zalecana, ale już tak gotowałem, a puszki stały idealnie, aw mieszkaniu / miejsce jest ciemne i chłodne/.
Krok 3:
Posortuj świeżą jagodę / zepsuta nie powinna trafić!/ , spłucz zimną bieżącą wodą w durszlaku, rozcinając wodę, pozwól wodzie spłynąć. Nie rozmrażam mrożonych jagód, ale koniecznie je spłukuję.
Krok 4:
Napełnij ciepłe, przygotowane słoiki 1/3 jeżyny lub innej delikatnej jagody. Dostałem 70-75 gramów na słoik, ale to wystarczy na dobry, bogaty kompot.
Krok 5:
Następnie wlej słoiki z jagodami do krawędzi szyi stromą wrzącą wodą, przykryj sterylną pokrywką i pozostaw na 15-20 minut. Aby słoik nie pękł, zanurz w nim łyżkę i skieruj strumień wody na metal. Napełniam wszystkie 4 puszki jednocześnie.
Krok 6:
Po odpowiednim czasie woda w słoikach zmieni kolor na jasnoróżowy. W tym czasie w bankach nastąpi pasteryzacja.
Krok 7:
Po 20 minutach spuść wodę ze wszystkich słoików na patelnię, jagoda pozostaje w słoiku. Wygodnie jest spuścić przez specjalną pokrywę z otworami. Zagotuj odsączoną wodę, dodaj 200 g cukru i wymieszaj. Zmniejsz ciepło do minimum, Wrzuć plasterek cytryny do syropu i gotuj przez 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. / Otrzymasz aromatyczny, jednorodny syrop/.
Krok 8:
Następnie ponownie napełnij słoiki jagodami przelewem wrzącym syropem, natychmiast Zakręć pokrywką, wytrzyj i zwiń na stole, sprawdzając szczelność. / Lepiej na naturalnym drewnie/. Nie wkładamy cytryny do słoików ! Jeśli syrop nie wystarczy, po prostu dodaj wrzącą wodę. Następnie odwróć słoiki na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie natychmiast przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania lub włóż do lodówki.
Krok 9:
Z minimalnej ilości jagód okazało się 4 słoiki po 0,720 l. doskonały kompot. Odstaw na co najmniej tydzień, zaparzy się i na pewno zachwyci Cię delikatnym aromatem i cudownym smakiem!
aby zrobić skoncentrowany kompot, musisz zwiększyć ilość cukru i jagód.
aby dodać smaku do kompotu, możesz dodać cytrynę, rum lub inne przyprawy do smaku. Kompot jeżynowy można przygotować razem z innymi jagodami i owocami, biorąc pod uwagę specyfikę ich przetwarzania.
niektórzy mylą tę jagodę z malinami o aronii. W rzeczywistości jest to zupełnie inna kultura, która otrzymała przydomek Jeż ze względu na swój "kłujący" charakter, a według ludzi – jeżyna.
nawet w formie konserwacji jest w stanie zwiększyć odporność, wspierać organizm w okresie beri-beri, chronić przed grypą, procesami zakaźnymi i zapalnymi.
najczęściej jako przeciwwskazanie wskazują na indywidualną nietolerancję jagód.
nie zaleca się również włączania do diety owoców z poważnymi patologiami serca, z przewlekłymi zaburzeniami jelit.
w liczbie porcji wskazuję liczbę słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g