kompot jeżynowy na zimę

smaczne, szybkie i wygodne-bez sterylizacji. Ta metoda jest bardzo odpowiednia dla każdej gospodyni domowej, ponieważ zawsze brakuje nam czasu. Jest również bardzo prosty, więc początkujący kucharze mogą nauczyć się na nim robić puste miejsca. Wynik zawsze cię zadowoli ! Jeżyny dobrze gasią pragnienie, poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Wraz z malinami jeżyny są stosowane na przeziębienia jako środek przeciwgorączkowy. Ciesz się i rozpieszczaj się!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
30 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj produkty, na tę ilość jagód wziąłem 4 słoiki x 0,720. Czuję się komfortowo gotując kompot w małych. Taka objętość bez sterylizacji zwykle nie jest zalecana, ale już tak gotowałem, a puszki stały idealnie, aw mieszkaniu / miejsce jest ciemne i chłodne/.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj świeżą jagodę / zepsuta nie powinna trafić!/ , spłucz zimną bieżącą wodą w durszlaku, rozcinając wodę, pozwól wodzie spłynąć. Nie rozmrażam mrożonych jagód, ale koniecznie je spłukuję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij ciepłe, przygotowane słoiki 1/3 jeżyny lub innej delikatnej jagody. Dostałem 70-75 gramów na słoik, ale to wystarczy na dobry, bogaty kompot.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej słoiki z jagodami do krawędzi szyi stromą wrzącą wodą, przykryj sterylną pokrywką i pozostaw na 15-20 minut. Aby słoik nie pękł, zanurz w nim łyżkę i skieruj strumień wody na metal. Napełniam wszystkie 4 puszki jednocześnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po odpowiednim czasie woda w słoikach zmieni kolor na jasnoróżowy. W tym czasie w bankach nastąpi pasteryzacja.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 20 minutach spuść wodę ze wszystkich słoików na patelnię, jagoda pozostaje w słoiku. Wygodnie jest spuścić przez specjalną pokrywę z otworami. Zagotuj odsączoną wodę, dodaj 200 g cukru i wymieszaj. Zmniejsz ciepło do minimum, Wrzuć plasterek cytryny do syropu i gotuj przez 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. / Otrzymasz aromatyczny, jednorodny syrop/.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ponownie napełnij słoiki jagodami przelewem wrzącym syropem, natychmiast Zakręć pokrywką, wytrzyj i zwiń na stole, sprawdzając szczelność. / Lepiej na naturalnym drewnie/. Nie wkładamy cytryny do słoików ! Jeśli syrop nie wystarczy, po prostu dodaj wrzącą wodę. Następnie odwróć słoiki na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie natychmiast przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania lub włóż do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z minimalnej ilości jagód okazało się 4 słoiki po 0,720 l. doskonały kompot. Odstaw na co najmniej tydzień, zaparzy się i na pewno zachwyci Cię delikatnym aromatem i cudownym smakiem!

aby zrobić skoncentrowany kompot, musisz zwiększyć ilość cukru i jagód.
aby dodać smaku do kompotu, możesz dodać cytrynę, rum lub inne przyprawy do smaku. Kompot jeżynowy można przygotować razem z innymi jagodami i owocami, biorąc pod uwagę specyfikę ich przetwarzania.

niektórzy mylą tę jagodę z malinami o aronii. W rzeczywistości jest to zupełnie inna kultura, która otrzymała przydomek Jeż ze względu na swój "kłujący" charakter, a według ludzi – jeżyna.
nawet w formie konserwacji jest w stanie zwiększyć odporność, wspierać organizm w okresie beri-beri, chronić przed grypą, procesami zakaźnymi i zapalnymi.

najczęściej jako przeciwwskazanie wskazują na indywidualną nietolerancję jagód.
nie zaleca się również włączania do diety owoców z poważnymi patologiami serca, z przewlekłymi zaburzeniami jelit.
w liczbie porcji wskazuję liczbę słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy