skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Z reguły do takich deserów używa się ciasteczek takich jak" rocznica "lub" kawa"," herbata " i tym podobne. Ciasteczka łamiemy rękami na kawałki, wkładamy do miski blendera lub innego rozdrabniacza i zamieniamy w okruchy. Część okruchów powinna być mała jak bułka tarta, a część duża, do 0,5 średnicy. Zwykle podczas mielenia ciastek w urządzeniu elektrycznym tak się dzieje: część ciastek pozostaje małymi kawałkami.
Krok 2:
Zmiękcz masło w temperaturze pokojowej. Jeśli nie został wcześniej wyjęty z lodówki, możesz go trochę stopić w kuchence mikrofalowej. Włóż masło do głębokiego naczynia, dodaj skondensowane mleko.
Krok 3:
Ubij mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Dodaj kakao, wanilinę.
Krok 4:
Wymieszaj lub ubij masę mikserem, aby krem stał się monochromatyczny w kolorze czekolady.
Krok 5:
Orzechy włoskie i migdały są myte, suszone w kuchence mikrofalowej, aby były chrupiące. Za pomocą wałka do ciasta lub blendera zmiel je na okruchy. W razie potrzeby zamiast orzecha można użyć innych, takich jak migdały lub mieszanka orzechów.
Krok 6:
Kruche okruchy i orzechy włoskie wkładamy do pojemnika ze śmietaną i dokładnie mieszamy, aby wszystkie okruchy były namoczone w śmietanie, nie pozostały suche kawałki ciasta. Rozprowadzamy masę na talerzu, poprawiamy czystymi rękami, aby uzyskać gęste piękne wzgórze. W razie potrzeby ciasto można przekształcić w duże podobieństwo ciasta "ziemniaka", zwijając je w taki owal. Ale istota tego się nie zmieni, najważniejszy jest smak.
Krok 7:
Ciasto można udekorować według własnego uznania, na przykład posypać startą czekoladą lub posypać kakao w proszku, makiem. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ostygło. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g