skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lecho z ogórkami? Przygotuj wszystkie składniki. Ogórki potrzebują odmiany solenia (kolczastej). Weź małe ogórki, możesz nie być najbardziej równy. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Uwolnij paprykę z łodygi i nasion. Obierz marchewki. Z pomidorów usuniemy skórkę, więc oceń, czy można ją łatwo usunąć, czy trzeba ją zalać wrzącą wodą. Bierzemy rafinowany olej, ocet-dziewięć procent. Jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wcześniej zgodnie z instrukcjami.
Krok 2:
Pokrój marchewki w cienkie paski, paprykę w cienkie paski. Smażyć na oleju roślinnym przez 5 minut, aż beczka lekko się zrumieni.
Krok 3:
Wlej przefiltrowaną wodę na patelnię i szybko przykryj patelnię pokrywką: będą plamy. Na małym ogniu dusić warzywa do miękkości. Skóra papryki powinna stać się prawie miękka. Jest to ważne, ponieważ jeśli nie dodasz pieprzu, będzie twardy w gotowej przekąsce.
Krok 4:
Z pomidorów Usuń szypułkę i zdejmij skórkę. Skórka moich pomidorów łatwo się zdjęła. Jeśli źle odejdzie, musisz wykonać nacięcia w kształcie krzyża na skórze i przez 5-10 minut. zalać pomidory wrzącą wodą. Pokrój pomidory na duże kawałki i przenieś je do miski blendera. Wyślij tam czosnek, starty na drobnej tarce.
Krok 5:
W trybie pulsacyjnym zmiel pomidory na jednorodną mieszaninę. Ten sok pomidorowy jest podstawą każdego lecho.
Krok 6:
Wlej sok do rondla i przenieś tam paprykę i marchewkę.
Krok 7:
W przypadku ogórków odetnij końcówki po obu stronach i pokrój w kostkę. Jeśli ogórki są przejrzałe, odetnij je wcześniej i usuń twarde nasiona.
Krok 8:
Przenieś ogórki do rondla i doprowadzając lecho do wrzenia, dodaj sól, ostrą paprykę, cukier i ocet. Może się wydawać, że jest za mało płynu, ale na tym etapie powinno być: ogórki nadal będą podawać sok do lecho.
Krok 9:
Na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką gotuj lecho przez około pół godziny, aż będzie ugotowane. W tym czasie sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Pokrywki po prostu zalej wrzącą wodą.
Krok 10:
Lecho jest gotowe, gdy ogórki zmienią kolor i wszystkie warzywa zmiękną. Spróbuj smaku lecho. Teraz-ostatnia okazja, aby dodać więcej soli i cukru, jeśli jest to wymagane.
Krok 11:
Wlej lecho do słoików, zakorkuj pokrywkami i odwróć do góry nogami. Owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie słoiki są przechowywane w spiżarni. Dostałem jeden litrowy słoik i trochę więcej zostało do natychmiastowej degustacji.
na mój gust Składnik ogórkowy w lecho jest bardzo przydatny! Jest bardzo dyskretny i nadaje znajomemu lecho nowe, świeże nuty. Jeśli masz dość tradycyjnego lecho, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zimą z tłuczonymi ziemniakami-po prostu polizasz palce!
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g