lecho z ogórków z pomidorami na zimę

ulubiony, znajomy, ale o niezwykłym smaku! Delikatna nuta ogórka dla słynnego lecho, ale z ogórków z pomidorami. Moim zdaniem jest to wyjątkowo udana kombinacja do domowych półfabrykatów. Jest przygotowywany prosto i z dostępnych produktów, jest spożywany szybko i z przyjemnością.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
54 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lecho z ogórkami? Przygotuj wszystkie składniki. Ogórki potrzebują odmiany solenia (kolczastej). Weź małe ogórki, możesz nie być najbardziej równy. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Uwolnij paprykę z łodygi i nasion. Obierz marchewki. Z pomidorów usuniemy skórkę, więc oceń, czy można ją łatwo usunąć, czy trzeba ją zalać wrzącą wodą. Bierzemy rafinowany olej, ocet-dziewięć procent. Jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wcześniej zgodnie z instrukcjami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki w cienkie paski, paprykę w cienkie paski. Smażyć na oleju roślinnym przez 5 minut, aż beczka lekko się zrumieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przefiltrowaną wodę na patelnię i szybko przykryj patelnię pokrywką: będą plamy. Na małym ogniu dusić warzywa do miękkości. Skóra papryki powinna stać się prawie miękka. Jest to ważne, ponieważ jeśli nie dodasz pieprzu, będzie twardy w gotowej przekąsce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z pomidorów Usuń szypułkę i zdejmij skórkę. Skórka moich pomidorów łatwo się zdjęła. Jeśli źle odejdzie, musisz wykonać nacięcia w kształcie krzyża na skórze i przez 5-10 minut. zalać pomidory wrzącą wodą. Pokrój pomidory na duże kawałki i przenieś je do miski blendera. Wyślij tam czosnek, starty na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W trybie pulsacyjnym zmiel pomidory na jednorodną mieszaninę. Ten sok pomidorowy jest podstawą każdego lecho.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok do rondla i przenieś tam paprykę i marchewkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku ogórków odetnij końcówki po obu stronach i pokrój w kostkę. Jeśli ogórki są przejrzałe, odetnij je wcześniej i usuń twarde nasiona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ogórki do rondla i doprowadzając lecho do wrzenia, dodaj sól, ostrą paprykę, cukier i ocet. Może się wydawać, że jest za mało płynu, ale na tym etapie powinno być: ogórki nadal będą podawać sok do lecho.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką gotuj lecho przez około pół godziny, aż będzie ugotowane. W tym czasie sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Pokrywki po prostu zalej wrzącą wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lecho jest gotowe, gdy ogórki zmienią kolor i wszystkie warzywa zmiękną. Spróbuj smaku lecho. Teraz-ostatnia okazja, aby dodać więcej soli i cukru, jeśli jest to wymagane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej lecho do słoików, zakorkuj pokrywkami i odwróć do góry nogami. Owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie słoiki są przechowywane w spiżarni. Dostałem jeden litrowy słoik i trochę więcej zostało do natychmiastowej degustacji.

na mój gust Składnik ogórkowy w lecho jest bardzo przydatny! Jest bardzo dyskretny i nadaje znajomemu lecho nowe, świeże nuty. Jeśli masz dość tradycyjnego lecho, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zimą z tłuczonymi ziemniakami-po prostu polizasz palce!

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy