Zupa grzybowa z kaszą gryczaną i warzywami

bardzo smaczne, bardzo proste, ze zwykłych potraw, na lunch! Zupa grzybowa z kaszą gryczaną to chude, ale dość pożywne pierwsze danie, które nakarmi całą rodzinę. Jest obfity, gęsty, bogaty, ale jednocześnie lekki, prosty, zdrowy. I nawet początkujący może go ugotować!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
45 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grzybową z kaszą gryczaną? Przede wszystkim przygotuj niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pysznej zupy z grzybami i warzywami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię o pojemności trzech litrów i umieść ją na kuchence, którą następnie Ustaw na średnią temperaturę, a następnie wlej trzy łyżki oleju roślinnego na patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli, którą następnie włóż do rondla z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż łopatką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dowolnie, ale niezbyt grubo posiekaj pięćset gramów grzybów, w naszym przepisie używamy boczniaków, które następnie wkładamy do rondla z cebulą, a następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy na średniej temperaturze pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jedną średnią marchewkę na małe, losowe kawałki i włóż do garnka z cebulą i grzybami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i kontynuuj smażenie na średniej temperaturze pieca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój trzy obrane ziemniaki w małą, losową kostkę i włóż do wspólnej patelni, a następnie wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej półtora litra wody do wspólnego garnka, a następnie Ustaw kuchenkę na wysoką temperaturę i zagotuj zupę w garnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń pojawiającą się pianę z zupy gotowanej w garnku i włóż do niej trzy łyżki dobrze umytej gryki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sól do garnka z zupą do smaku, a następnie dodaj do niej również suszone zioła, liście laurowe i mieszankę czarnej i czerwonej papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w garnku, a następnie przełącz kuchenkę na minimalną temperaturę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj garnek pokrywką i kontynuuj gotowanie zupy przez około piętnaście do dwudziestu minut. Skoncentruj się na swoim piecu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowaną chudą zupę grzybową rozlewamy na porcjowane talerze i podajemy do stołu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

boczniak jest jadalnym grzybem i dość cennym produktem dietetycznym, który ma niską kaloryczność i zawiera wiele substancji potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Oferujemy bardzo szybki i prosty przepis na przygotowanie chudej zupy grzybowej, która okazuje się bardzo smaczna, bogata i pożywna. Gotowana zupa grzybowa z pachnących boczniaków z kaszą gryczaną i warzywami doskonale nasyca i aktywuje odporność!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy