skład / składniki
metoda gotowania
klasyczny przepis wykorzystuje zieloną rzodkiewkę do przygotowania sałatki, ale można ją zastąpić zwykłą lub daikon, która jest również rodzajem rzodkiewki.
tak więc wołowinę gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy z bulionu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie, możesz zacząć przygotowywać samą sałatkę.
obierz cebulę, spłucz zimną wodą, a następnie wytrzyj czystym i suchym ręcznikiem. Rozłóż cebulę na powierzchni roboczej, pokrój cebule na pół, a następnie pokrój w cienkie półpierścienie w poprzek cebuli.
wlej olej roślinny na patelnię, umieść go na średnim ogniu i dobrze podgrzej. Kiedy tak się stanie, włóż posiekaną cebulę do rozgrzanego oleju. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż będzie piękny złoty kolor i miękki. Rozłóż smażoną cebulę na warstwie ręczników papierowych, aby wchłonął nadmiar oleju.
schłodzoną wołowinę kroimy w cienkie paski. I możesz to zrobić łatwiej i zdemontować go na włókna. W pięknej salaterce rozprowadzamy pokrojone mięso.
dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie wyczyść rzodkiewkę. Następnie trzy na grubej tarce (w razie potrzeby można ją pokroić w małe paski lub zetrzeć na tarce do koreańskiej marchwi). Dodaj posiekaną rzodkiewkę do salaterki z wołowiną. Tam wysyłamy cebulę, wszystko lekko mieszamy.
w osobnej małej misce łączymy śmietanę i majonez, dobrze mieszamy. Smakujemy, w razie potrzeby dodajemy sól i, w razie potrzeby, czarny mielony pieprz. Idealnie, jeśli jest świeżo zmielony.
wkładamy sos do salaterki, wszystko dobrze przeszkadzamy. Śmietana w kompozycji idealnie komponuje się z rzodkiewką, zmiękczając jej smak i nadając sałatce delikatną kremowość. Ale możesz doprawić sałatkę tylko majonezem (lub alternatywnie - tylko jedną kwaśną śmietaną).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g