skład / składniki
metoda gotowania
pamiętam, kiedy byłam dziewczynką, moi rodzice i ja uwielbialiśmy chodzić w soboty do stołówki… Ach, jakie to wszystko, wyjątkowe i domowe pyszne jedzenie w czasach sowieckich. Od tego czasu wiele się zmieniło, jednak moja ulubiona sałatka z dzieciństwa, zwana «Mewa», pozostała niezmieniona.
w przygotowaniu ta sałatka jest tak prosta, że nawet dzieci mogą ją zrobić!
więc jeśli jesteś gotowy, zacznijmy robić klasyczną sałatkę Seagull z serem:
1) ugotuj na twardo i pokrój jajka tak, jak czujesz się komfortowo, kroję jajka na tę sałatkę, podobnie jak cebulę - w półpierścienie (wyłącznie ze względów estetycznych, nie więcej).
bardzo często gotuję jajka z wyprzedzeniem i trzymam je w lodówce, na wszelki wypadek, jak mówią - do sałatek, przekąsek i tylko jeśli ktoś z rodziny chce coś przekąsić)
2) Następnie dodaj miskę, w której przygotowujesz zieloną groszek w puszkach, używam zakupionego, ale jeśli masz własną, to też będzie działać.
3) pokrój w kostkę lub zetrzyj ser. Nie bój się eksperymentować z serem w tym przepisie. Próbowałem już wielu opcji i byłem zachwycony wszystkimi.
4) pokrój cebulę. (Aby usunąć oparzenie, wskazane jest spłukanie gorącą wodą lub marynowanie przez kilka minut. Ale niekoniecznie)
do marynaty opłukuję cebulę kilka razy w zimnej wodzie, a następnie do wody z cebulą dodaję ocet jabłkowy (można zwykły), łyżeczkę cukru i szczyptę soli... podczas krojenia wszystkich składników cebula jest marynowana... Następnie spłukuję go w gorącej wodzie i wysyłam bezpośrednio do sałatki.
5) dodaj majonez, sól i w razie potrzeby czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
PS Jeśli nie planujesz jeść sałatki od razu, polecam Przyprawianie sałatki tuż przed podaniem. Możesz udekorować sałatkę ziołami: posyp zieloną cebulą, połóż gałązki koperku lub pietruszki lub posyp sałatkę startym serem.
sałatka jest gotowa! Smacznego dla wszystkich. Gotuj z miłością..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g